Започналата тия дни война срещу журналиста Светослав Иванов, засега се

...
Започналата тия дни война срещу журналиста Светослав Иванов, засега се
Коментари Харесай

Кой страхува журналистите

Започналата тия дни война против журналиста Светослав Иванов, към този момент се води с обидни мнения и недоказани изказвания.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Смущения в Българска национална телевизия

След промяната на управлението държавната телевизия излъчи няколко отрицателни сигнала
5 яну 2018
Внимавай като пресичаш, Викторе

Когато множеството следени от Пеевски медии напишат, че Виктор Николаев би трябвало да внимава като пресича улицата, с цел да не влезе в " черната статистика " явно се минава рискова граница
31 окт 2017
Когато властта заплашва публицисти в ефир

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Симеонов в една заран подсетиха на журналиста от Нова телевизия Виктор Николаев за какво е самичък в студиото, без Анна Цолова
6 окт 2017
Защо е необичайно, че Анна Цолова няма да води повече утринния блок на " Нова тв "

От малкия екран показаха решението като нейно и прецизираха, че мениджмънта на медиата го приема.
8 сеп 2017 Атаката против журналиста от bTV и водещ на предаването " 120 минути " Светослав Иванов, развила се рисково през последните дни, е единствено следващият сладкодумен образец по какъв начин задкулисието нападна и най-малката демонстрация на самостоятелна публицистика. Целта е не просто с канонада от обиди и клюки да се навреди на професионалната известност на съответен публицист, а оттова - и на престижа на предаването му и изказаните отзиви в него. Много по-опасен е дълготрайният резултат върху публицистиката в България, защото този образец е наставление за всеки в специалността какво може да му се случи, в случай че покаже даже незадълбочено предпочитание да практикува самостоятелна публицистика. С едно мислено, че Светослав Иванов е влиятелен публицист от огромна и мощна медия, която към момента няма реакция по случая.

Конкретният мотив за офанзивата против него и медията, в която работи, са един напълно сдържан встъпителен коментар в последното предаване " 120 минути " от неделя и изявление с интернационален специалист за положението на медиите в България.

Уводният му коментар е отдаден на един сериозен взор върху българското председателство на Съвета на Европейския съюз и рефлекса " да не се изложим пред чужденците ". Иванов подсети, че множеството европейски политици знаят за проблемите, пред които е изправена страната и добави, че в случай че България и Евросъюзът са едно семейство " българските проблеми не би трябвало да са нещо, което би трябвало да бъде замитано под килима, тъй като точно тези проблеми родиха механизма за мониторинг, който следи правосъдната ни система под лупа от датата на приемането ни в Съюза преди 11 години ".

Вторият " грях " на Светослав Иванов, бе изявлението му с ръководителката на отдел " Европейски съюз и Балкани " в " Репортери без граници " Паулин Адес-Мевел. Миналата седмица тя беше у нас, с цел да взе участие в представянето на " Бяла книга за свободата на медиите в България ". В изявлението си за bTV тя сподели, че " в България има проблем на концентрацията на медийна власт в ръцете на един човек. Има такива проблеми и в други страни, само че тук е доста характерно. 80% от разпространяването на вестници да се има от един човек, е невиждано за други страни. И казусът с такава централизация е, че тя провокира съглашателство сред политиците и медиите. Когато някой има толкоз доста медии, то те най-вероятно не се употребяват за журналистически цели, а за други такива, като да вземем за пример агитация. "

Съвсем явно и коментарът, и изявлението са натиснали чувствителни тематики за медийната империя на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Както нормално се случва в такива обстановки, изданията му реагираха със залп от офанзиви по адрес на Светослав Иванов.

През последните няколко години обидите, клеветите и опитите за заплашване са обичан способ в медиите на Пеевски. Обект на оскърбителен и обидни мнения са ставали не един и двама публицисти, магистрати, политици, и на процедура всеки, който си разреши сериозен звук към властимащите и изключително към личността и ползите на Пеевски. От няколко години депутатът от Движение за права и свободи е нарицателно за медиен монопол в България и потъпкване на свободата на изложение и инакомислието.

Започналата тия дни война против Иванов към този момент се води с обидни мнения и недоказани изказвания. Има обаче значително образци за публицисти, които са сваляни от ефир или са ставали обект на имуществени и данъчни инспекции единствено тъй като въпросите им са неуместни за задкулисието. Примерите със свалянето от ефир на Ана Цолова, със заканите против Виктор Николаев са единствено дребна част от този тренд. Глобалната картина включва ежедневна истерична акция против дребното самостоятелни частни медии в страната, публицистите в тях и издателите им, измежду които са изданията на " Икономедия ", в. " Сега ", " Медиапул ", " Клуб Z ". В този тренд влиза и преодоляването на публичната Българска национална телевизия.

Затова и не е инцидентен фактът, че за седем години България се срина от 35-то до 109-то място в класацията на " Репортери без граници " за свободата на медии. Това й отрежда последното място в Европейски Съюз. Съвсем предстоящо е да падне още по надолу в идната ранглиста.

Няма по-лоша диагноза за една страна член на Европейски Съюз, председателстваща Съвета на Европейски Съюз, от отсъствието на медийна самостоятелност и независимост. Все по-трудно става за българските публицисти да отстояват професионалните стандарти против наклонността за усилване на натиска върху тях от страна на политически и стопански кръгове. Очевидно задачата на този напън е определяне на цялостен монопол върху истината, което би означавало всички публицисти в България да се откажат от стандартите на специалността. От това би изгубило цялото общество.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР