Започнаха тестовите плавания по река Дунав на първия български електрически

...
Започнаха тестовите плавания по река Дунав на първия български електрически
Коментари Харесай

Започнаха тестовите плавания по река Дунав на първия български електрически катамаран

Започнаха тестовите плавания по река Дунав на първия български електрически катамаран, благосъстоятелност на община Силистра. Той е на стойност близо два милиона евро и е направен по трансграничен план, сътрудници по който са добруджанската община и Окръжният съвет в румънския град Кълъраш.

Според кмета на Силистра Александър Сабанов от българска страна планът е изпълнен и катамаранът може да стартира да транспортира пасажери. Забавянето идва от страна на румънските сътрудници, които към момента правят довършителни действия.

„ Очакваме корабът да тръгне, когато румънците приключват своята част от плана и изградят пристан, където той да дебаркира. Целта на кораба е да транспортира пасажери от Силистра до Кълъраш и назад. В началото ще се постави някаква такса за пътешестване, по план не би трябвало да печелим от тази услуга, само че това не значи, че не би трябвало да си покриваме разноските “, сподели за Българска телеграфна агенция Сабанов.

Той добави, че общината ще стартира да развива речния туризъм. За задачата ще бъдат ремонтирани наличните плавателни съдове, които се зареждат със слънчеви акумулатори и те ще могат да се употребяват за разходки по Дунав.

Електрическият катамаран ще да обезпечава транспортно-комуникационна връзка по реката сред градовете Силистра и Кълъраш. Той е с дължина 12 метра и ширина шест метра. Плавателният съд е оборудван с два електрически мотора и може да развива скорост до 13 км/час. Капацитетът му е до 28 пасажери и екипаж от двама души.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР