Започна обсъждането в столичните общински комисии на предложението на "Демократична

...
Започна обсъждането в столичните общински комисии на предложението на "Демократична
Коментари Харесай

Обсъждат искането на Демократична България за референдум за инсинератор в ТЕЦ София

Започна разискването в столичните общински комисии на предлагането на "Демократична България " да се организира локален референдум за построяването на апаратура за изгаряне на отпадък в Топлоелектрическа централа "София “. Идеята за инсинератор, който да създава RDF гориво от негодните за преработване боклуци, от няколко години е във фокуса както на общинските съветници, по този начин и на екологичните организации и на жителите. Според групата на "Демократична България " точно столичани би трябвало да са тези, които да решат дали да има сходно оборудване в града и какви ще са изгодите, само че и най-много негативите от него.

Инициирането на локален референдум за построяването на апаратура за изгаряне на боклуци в Топлоелектрическа централа "София " и преобразуването на полученото гориво в електро- и топлинна сила не е нова концепция. В сегашния Столичен общински съвет, групата на демократите още веднъж сложи въпроса за разглеждане, откакто съумя да събере нужния най-малко от подписи с присъединилия се към тях самостоятелен общински консултант Борис Бонев.

Председателят на групата Методи Лалов уточни, че има два типа причини срещу плана - икономическата аргументация и опазването на околната среда.

Изпълнителният шеф на "Топлофикация – София " Александър Александров акцентира преимуществата за ръководеното от него сдружение - спестовност от газ, спестовност от квоти, по-голямо и по-съвременно произвеждане на електрическа енергия.

Ваня Тагарева от Обединение "ГЕРБ – Съюз на демократичните сили " в СОС напомни, че инсинераторът е част от третата фаза на плана за интегрирана система от съоръжения и уреди за преработване, отнасяне и оползотворяване на отпадъците и няма по какъв начин Столичната община да не пристъпи към осъществяване на това желание, още повече откакто Европейската комисия утвърди финансирането за него.

Тагарева напомни, че планът е необятно обсъждан със софиянци през 2015 година

Зам.-кметът по направление "Екология " Десислава Билева, както и Александър Александров допълниха, че информацията за плана е предоставена на жителите и общинските съветници, и те могат да се убедят в преимуществата му.

С тези изявления не се съгласи Ясен Цветанов от самодейността "За чиста София без изгаряне на боклуци ", който уточни, че не всички данни са показани и обществото няма по какъв начин да вземе аргументирано решение.

След като на съвещанието на водещата комисия по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне в СОС бе отхвърлено предлагането за локален референдум, с който софиянци да изразят мнението си дали би трябвало да се построи инсинератор за изгаряне на негодните за преработване боклуци, следва през днешния ден и на следващия ден въпросът да се дискутира и в другите отраслови комисии, преди да се включи като точка в дневния ред на последващо съвещание на локалния парламент. Така дефинитивно ще се разбере дали и този опит за допитване към жителите ще приключи с крах.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР