Заплатите у нас продължават да растат, но увеличението е много

...
Заплатите у нас продължават да растат, но увеличението е много
Коментари Харесай

Драстична разлика в увеличението на заплатите

Заплатите у нас не престават да порастват, само че нарастването е доста друго за другите области в страната, както и за другите браншове. Три пъти по-голям да вземем за пример е растежът на заплатите в София по отношение на тези във Видин за една година, демонстрират данните на Националния застрахователен институт. В столицата междинната заплата в края на юни 2023 година към този момент гони 2700 лв., като за година се е повишила с 320 лв.. В същото време междинното заплащане във Видин не стига и 1300 лв. (1288 лева), а за година е повишено с едвам 108 лв..

Средната заплата за страната също остава недостижима за всички области като се изключи София-град – 1957 лв. към края на юни тази година и по отношение на същия интервал на 2022 година се покачва с 227 лв.. След столицата най-високи са възнагражденията в София област, като повода е, че множеството хора работят точно в огромния град. Средната заплата там е 1815 лв., само че за година се е повишила със 170 лв..

В три области въпреки всичко работещите взимат приблизително над 1700 лв., като това са: Варна – 1790 лева, Стара Загора – 1780 лева и Враца – 1777 лв.. Най-голямо нарастване за година регистрират възнагражденията в Стара Загора – с 224 лв.. Сериозен растеж има и при заплатите в Русе, като междинната там към този момент е 1601 лв., и по отношение на юни 2022 година се е повишила с 227 лв..

Седем области обаче не могат да стигнат 1600 лв. междинна заплата и тук попадат даже Бургас и Плевен, които изостават от градове като Пазарджик и Шумен.

Намаляват обаче градовете с най-бедните служащи. Само за три месеца междинната в Хасково и Силистра към този момент надвишава, въпреки и алегорично, 1300 лева – надлежно 1308 и 1306 лева През предходната година в седем области междинната заплата не стигаше 1300 лв., а в други 4 тя беше под 1200 лв.. Сега единствено в четири от тях работещите получават приблизително под 1400 лв., като тук попадат Монтана, Смолян, Хасково и Силистра. Най-ниско е заплащането в Благоевград – 1296 лв., Кюстендил – 1291 лв. и Видин – 1288 лв.. Там и нарастването на парите за година е останало по-малко – с към 160 лв..
Минималната заплата стига междинната
Данните за междинната заплата у нас са извънредно значими, тъй като на тяхна база към този момент ще се счита какъв брой да бъде минималната работна заплата за страната. Причината е, че от 1 януари 2024 година влиза в действие новият механизъм за определянето на най-ниското заплащане. Според него минималната заплата е 50 % от междинната за интервал от 12 месеца. Така съгласно сметки на синдикатите от 2024 година най-ниската работна заплата би трябвало да бъде 932,60 лв. при 780 лв. в този момент. На процедура в цели области огромна част отработещите ще минат на минимална заплата, което съгласно работодателите пък ще се отрази отрицателно на конкуренцията сред заетите, защото ще се окаже, че хора на разнообразни длъжности и с разнообразни отговорности ще получават близки заплати, което няма да ги подтиква да работят повече.

Вдигането на минималната заплата ще се отрази освен на тези, които я получават, само че и на цели браншове, в които имат подписани групови трудови контракти. При тях минималното възнаграждение се дефинира с коефициент към националната минимална работна заплата, като някъде този коефициент стига даже до 40 на 100. С такива контракти най-често са заетите в общински компании или в огромни предприятия като минната индустрия да вземем за пример.

В ИТ бранша растеж с 500 лв., в образованието – със 134 лева

Освен в другите градове, фрапантна разлика има растежът на заплатите по стопански действия. Спрямо март тази година най-вече са нарастнали възнагражденията в секторите „ Строителство “ - с 8,5%, „ Хотелиерство и ресторантьорство “ - с 8,3%, и „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “ – със 7,5%.

Най-висока остава междинната заплата в „ Създаване и разпространяване на информация “, където тя е 4732 лв., като за година нараства с 516 лв.. Заетите в производството на електрическа и топлинна сила към този момент получават приблизително по 3061 лв. или с 559 лв. повече по отношение на предходната година. В добивната индустрия междинното заплащане гони 2800 лв., като за година се покачва с 250 лв.. В „ Държавното ръководство “ обаче пораства с едвам 150 лв., а в образованието – със 134 лв.. Само със 140 лв. са се нараснали възнагражденията в хотелиерството и ресторантьорството и в селското, горското и рибното стопанство.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР