Записите, свързани с убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, които

...
Записите, свързани с убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, които
Коментари Харесай

Ердоган: Записите от убийството на Кашоги шокираха и саудитските служби

Записите, свързани с убийството на саудитския публицист Джамал Кашоги, които Турция е споделила със свои западни сътрудници, са "ужасяващи " и са шокирали и чиновник на саудитското разузнаване, който ги е изслушал. Това е декларирал турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред кореспонденти в самолета на връщане от Франция, съобщи Ройтерс, базирайки се на турски медии.

Ердоган е споделил, че е разискал тематиката за убийството на банкет в Париж с водачите на Съединени американски щати, Франция и Германия.

"Ние пуснахме записите, отнасящи се до това ликвидиране, на всеки, който ги изиска от нас. Нашата разследваща организация не скри нищо. Пуснахме ги на всички, които ги желаеха, в това число саудитците, Съединени американски щати, Франция, Канада, Германия и Англия ", уточни Ердоган.

По думите на турския президент записите са "наистина ужасяващи ".

"Всъщност, когато служителят на саудитското разузнаване ги чу, бе по този начин шокиран и сподели: "Този би трябвало да е взел хероин, единствено някой, който е взел хероин, би направил това ", уточни Ердоган.

По думите на турския водач е ясно, че убийството е било планувано и че заповедта е пристигнала от високите равнища на саудитските управляващи. Той обаче добави, че не би могъл да си намерения нещо сходно за саудитския крал Салман, към който, както уточни, изпитва "безгранично почитание ".

"Престолонаследникът сподели: 'Ще изясня нещата, ще направя необходимото'. Ние чакаме търпеливо ", уточни още Ердоган, като още веднъж съобщи, че причинителите са измежду арестуваните в Саудитска Арабия 18 обвинени.

"Трябва да бъде разкрито кой им е дал нареждането за убийството ", сподели още турският президент.

Ердоган не разкри детайлности за наличието на записите, само че двама източници, осведомени с въпроса, обявиха пред Ройтерс, че Турция има няколко аудиозаписа. Те включват самото ликвидиране и диалози преди интервенцията, разяснява организацията.

Журналистът Джамал Кашоги, който подлагаше на критика управляващите в Рияд, е бил погубен при посещаване в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Смята се, че Кашоги е бил удушен, малко откакто е влезнал в консулството, а по-късно тялото му е било разчленено и унищожено.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР