Запазването на комплекса е запазване на националния ни суверенитет, казва

...
Запазването на комплекса е запазване на националния ни суверенитет, казва
Коментари Харесай

Искра Михайлова: Безотговорно е да се закрива Марица-изток

Запазването на комплекса е опазване на националния ни суверенитет, споделя националният представител от " Възраждане " Искра Михайлова Комплексът " Марица-изток " би трябвало да действа до привършване на ресурсите в находищата Тези централи са от стратегическо значение за енергийната ни система " Възраждане " сме подготвени с кабинет, в случай че получим третия мандат
- Г-жо Михайлова, предходната седмица по искане на " Възраждане " Народното събрание изслуша вицепремиера Атанас Пеканов и енергийния министър Росен Христов по отношение на предоговарянето на Плана за възобновяване и резистентност в частта му за въглищните централи. Какъв е резултатът - за какво решението на Народното събрание не се извършва?

- Решението на Народното събрание не се извършва, тъй като дейностите на служебното държавно управление сякаш пазят не националните, а частни ползи. Вместо да брани работните места в Старозагорски район и енергийната самостоятелност на страната ни, министър Росен Христов от месеци обикаля предприятията в комплекса и убеждава миньори и енергетици, че е време да мислят за преквалификация, надали не тъй като мините са обречени на закриване.
-->
- Има ли опция за предоговаряне на Плана?

- Не просто има опция. Има настоящо решение на Народното събрание за предоговаряне на Плана, освен това взето с цялостно болшинство. За страдание, всички наши съмнения се потвърдиха - служебното държавно управление просто няма никакво предпочитание да предоговори Плана в полза на българските жители. Служебният министър Христов като че ли лобира за ползите на частни компании, зад които стоят извънредно забавни имена и ние напълно скоро ще срещнем обществеността с тях.

- Каква ще бъде оттук насетне ориста на комплекса " Марица-изток "?

- Според нас от " Възраждане " е немислимо да се разяснява затваряне на мощности в околните няколко години. Тези централи са от стратегическо значение за енергийната ни система, техните мощности са с балансираща роля в енергийния микс и ние одобряваме като национално безконтролно да се работи за тяхното закриване. Нашата позиция е, че мините и тецовете би трябвало да действат до привършване на ресурсите в находищата. През това време, несъмнено, би трябвало бъде направена национална енергийна тактика, която да подсигурява, че България ще продължи да бъде експортьор на електрическа енергия, а не противоположното.

- Какви стратегии за преквалификация на хората, които живеят в Стара Загора, би трябвало да бъдат направени?

- Ние желаеме да разясняваме сходни стратегии след години, когато в действителност наближи моментът да се изчерпят залежите. Когато моментът за затваряне на тези мощности е пристигнал по своя натурален ред, а не под натиска на нашите европейски сътрудници или на частни вложители.

- В предния парламент Вие успяхте да обедините всички групи в Народно събрание, с цел да се вземе решението за предоговаряне на Плана поради въглищните централи. Какви начинания ще предприемете в този момент?

- Като начало поканихме на чуване министрите Атанас Пеканов и Росен Христов, с цел да обяснят от трибуната на Народното събрание на българските жители по какъв начин тъкмо са защитавали в Брюксел решението на Народното събрание, надлежно и българския народен интерес. Оказа се, че освен не са водени съществени договаряния, само че и срещите са били провеждани онлайн, забележете, на британски език. Не знам за Вас, само че на мен това ми звучи извънредно несериозно, да не кажа унизително.

Работим в тясно съдействие със синдикатите и продължаваме да се борим за опазване на комплекса " Марица-изток ", тъй като това е битка за националния ни суверенитет.

- Текат договаряния за държавно управление. ГЕРБ-СДС предложиха еврокомисар Мария Габриел за министър председател. Каква е прогнозата Ви - ще има ли постоянно държавно управление?

- Не знам дали е подходящо да приказваме тъкмо за договаряния, когато сме очевидци по какъв начин първите две обединения саботират активността на Народното събрание, което на процедура е блокирано поради тоталната некадърност на родните атлантици да намерят общ език - нещо, което в последна сметка наподобява напълно разумно.

Ние от " Възраждане " сме подготвени със състав на кабинет и при положение, че получим третия мандат, ще срещнем българското общество с него.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР