Запазването на българското филмово културно наследство, неделима част от облика

...
Запазването на българското филмово културно наследство, неделима част от облика
Коментари Харесай

Как се съживява българското филмово наследство

Запазването на българското кино културно завещание, неделима част от образа на Европа, е водещият претекст, с който „ Доли медия студио “ взема решение да влага лични средства в реставрацията и дигитализацията на националния ни кино списък. Освен с игралните филми, като трилогията „ Хан Аспарух “ и забележителните черно-бели произведения на режисьорката Бинка Желязкова, студиото има упоритостта и готовността да реставрира и цифровизира документалните филми на няколко генерации кинотворци, които са работили в този род.

В рамките на София филм фест „ Доли медия студио “ ще показа насъбрания опит, обвързван с дигитализацията и реставрацията на българското кино завещание. Акцентът на презентацията ще бъде върху реставрираната версия на трилогията „ Мера съгласно мера “ на режисьора Георги Дюлгеров. Филмът, приет за безспорна класика, част от златния фонд на българската кинематография, е минал щателна обработка, с цел да бъде цифровизиран на високо качество в 4К резолюция. Зрителите ще бъдат осведомени с всички стадии по реставрацията на картината и звука - от сканирането в 4К резолюция, през сканирането на звук негатива, стадиите на подготовка за реституция и унищожаване на драскотини и петна от изображението, както и съществени процеси по реституция на звука.

Крайната цел, след осъществяването на всички софтуерни процеси, е основаването на цифрово копие, което да бъде еталонно, запазващо истинската картина на кино лентата и съхраняващо истинските гласове на актьорите. Ениджевардарското българско произношение, на което приказват героите във кино лентата, е субтитрирано на книжовен български език. С това картината е в допълнение осъвременена, с цел да могат младите генерации да я видят и възприемат в нейната художествена целокупност.

Реставрацията на филмовото завещание, представянето му на новата аудитория, е една от базовите цели в директивите на Европейски Съюз за запазване и дигитализиране на европейските кино фондове. В това отношение „ Мера съгласно мера “ е от най-ярките български произведения, които почтено заемат място в културната еднаквост на Стария континент.

Енергията, с която създателите на кино лентата – режисьорът Георги Дюлгеров, съсценаристът и реализатор на основната роля Руси Чанев и операторът Радослав Спасов се посветиха на възобновяване и реставрацията на картината, беше високо оценена от публиката във Варна на фестивала на българското игрално кино „ Златна роза “ 2020. Реакцията на феновете потвърди, че филмът не е изгубил своята новост като тематика и има голям пазарен капацитет за следващо кино-театрално разпространяване.

Продуцент на цифровата реституция на „ Мера съгласно мера “ е Добромир Чочов, началник план - Стефан Чернев, уредник постпродукция - Константин Боров, цветни корекции – Мартин Захариев-Майс, реституция на изображение – Ясен Харалампиев, позитив/негатив и сканиране – Христо Върбанов, Стефан Тенев, тон – Цветелина Цветкова, компютърна анимация - Димитър Халачев, надписи на книжовен български език – Илиана Йорданова, DCP мастеринг – Емил Велков. Екипът на „ Доли медия студио “ насочва признателност към шефа на Български национален фронт (българска политическа Антония Ковачева и шефа на ИА „ Национален кино център “ Жана Караиванова.

Презентацията на „ Доли медия студио “ „ Дигитализация и реституция на българското кино завещание “ ще се организира в Дома на киното на 15 октомври (четвъртък) от 12.00 часа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР