Запасите от дизелово гориво в Северозападна Европа ще достигнат най-ниското

...
Запасите от дизелово гориво в Северозападна Европа ще достигнат най-ниското
Коментари Харесай

В Европа може да има недостиг на дизел през пролетта

Запасите от дизелово гориво в Северозападна Европа ще доближат най-ниското си равнище от най-малко 12 години при започване на пролетта, сочи прогноза на консултантската компания Wood Mackenzie. Очаква се натрупването на ресурси да върви по проект до януари, като по-късно се планува внезапен спад. Предвижданията са запасите през март да бъдат най-ниските в историята за който и да е месец по данни от 2011 година, предсказва консултантската компания.

Тъй като Европейският съюз ще приключи доставките на съветски петролни артикули по море при започване на февруари, обстановката с към този момент лимитираните доставки на континента може да се утежни. Запасите са жизненоважен буфер против сходни спирания и когато те се изчерпят, има повече капацитет за неустойчивост на пазара.

По-ниските ресурси способстваха за по-високи маржове за петролните рафинерии, което подтиква европейските оператори да работят интензивно, сподели Джеймс Бърли, основен анализатор в Wood Mackenzie. В резултат на това консултантската компания чака дневната преправка на недопечен нефт в Северозападна Европа да нарасне с 420 хиляди барела този месец, като по този метод тя би достигнала 6.14 млн.
Реклама
" Очакваме по-високото произвеждане да продължи да се поддържа от мощните чисти парични маржове и чакаме запасите от газьол/дизел в края на декември да доближат съвсем три милиона барела ", сподели Бърли пред Bloomberg.

Част от казуса с наличността на дизел в Европа - и Съединени американски щати - се крие в структурата на фючърсните пазари. Кривата на газьола ICE е обърната, което значи, че доставките в този момент са по-скъпи от същото гориво, доставено на по-късна дата. Това обезсърчава складирането, защото търговците евентуално могат да продават през днешния ден на по-добра цена, в сравнение с могат да договорят в бъдеще. Тази конструкция отслабна през последните дни, само че остава мощна по исторически стандарти.

Загубата на доставките на дизел от Русия, съчетана с спирането на производството на гориво във Франция, остави елементи от Европа с дефицит, съгласно ръководителя на испанската петролна рафинерия Repsol.

" Изчерпваме междинните дестилати в някои европейски страни ", сподели основният изпълнителен шеф Джосу Йон Имаз по време на диалог с вложителите, като се базира на категорията петролни артикули, която включва дизелово гориво, мазут и реактивно гориво. " Има място за високи цени на дизела през идващите месеци. "
Реклама
Скорошните стачки във Франция, които краткотрайно извадиха от работа редица рафинерии, също притиснаха пазара, сподели Имаз. Това докара до скок на вноса от страна на Париж, което също ще повлияе през пролетта.

Европа от дълго време е чист вносител на междинни дестилати, като потреблението нормално се усилва по това време на годината заради зимното търсене на отопление. Русия способства за извънредно стеснения пазар тази година, което се дължи както на вероятността за по-малко предложение, по този начин и на решението на някои компании да употребяват дизел вместо безценен природен газ.
Свързани публикации Държавата ще се опита да таксува " Лукойл Нефтохим Бургас " с спомагателен налог 3 ноември 2022, 08:19 Кабинетът на Радев ще позволи България да изнася съветски горива 27 октомври 2022, 17:53 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР