Западноафрикански лидери се събраха на извънредна среща в нигерийската столица

...
Западноафрикански лидери се събраха на извънредна среща в нигерийската столица
Коментари Харесай

Санкции заради преврата в Нигер

Западноафрикански водачи се събраха на изключителна среща в нигерийската столица Абуджа поради военния прелом в Нигер. Възможно е страните от района да наложат наказания, предадоха международните медии. ЕКОВАС (Икономическата общественост на западноафриканските страни - б.р.) има право да наложи наказания на Нигер, която е една от 15-те й членки
" Целта на тази среща е одобряването на проект за експанзия против Нигер посредством идна военна намеса в съдействие с африкански страни, които не са членки на организацията, и с някои западни страни ", сподели в изказване по националната телевизия представителят на хунтата Амаду Абдрамане. И добави: " Ние още един път ще напомним на EКОВАС или на всеки различен авантюрист нашата твърда решителност да защитим родината си ".
Демократично определеният държавен глава Мохамед Базум от четири дни е арестуван от военните, а началникът на президентската армия ген. Абдурахман Чиани се прогласи за водач на Нигер.
Франция и Европейски Съюз замразиха военното съдействие и финансовата помощ за Ниамей. Предстои да стане ясно дали същото ще направи и Икономическата общественост на западноафриканските страни. " ЕКОВАС и интернационалната общественост ще създадат всичко по силите си да защитят демокрацията и да създадат по този начин, че демократичното ръководство да се утвърди в района ", съобщи нигерийският президент и ръководител на организацията Бола Тинубу. Съединени американски щати също заплашиха да спрат помощта за страната.
Хунтата, която смъкна демократично определения президент Мохамед Базум, осъди непосредствената съгласно нея опасност от " военна намеса " от страна на ЕКОВАС.
Нигер е основен сътрудник на Европейски Съюз в миграционната рецесия. Страната е основен сътрудник в сигурността и на Франция и Съединени американски щати, които я употребяват като база за напъните си да овладеят ислямистки протести в Западна и Централна Африка.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР