Двадесет години по-късно в Република Кипър се произвеждат петите избори

...
Двадесет години по-късно в Република Кипър се произвеждат петите избори
Коментари Харесай

Евровотът в Кипър: Избори 8 в 1

Двадесет години по-късно в Република Кипър се създават петите избори за членове на Европейския парламент. Те обаче ще са по-различни, защото по едно и също време ще се състоят осем типа избори.

8 в 1

Освен за членове на Европейския парламент на 9 юни, ще има и локални избори след извършената в страната териториална промяна на общините и основаните нови органи на локално самоуправление. Ще се гласоподава освен за кметове на общини и за общински препоръки, само че и за ръководители на районни организации на локалното самоуправление, определени на общинско ниво; за заместник-кметове на общински региони, за членове на общински препоръки. В Кипър ще се избират даже членове на учебни настоятелства и публични ръководители на общинско равнище.

Кой за кого гласоподава?

Гласоподавателите в Република Кипър са 706 534 от наброяващото общо 920 701 души население на страната. На 9 юни евродепутати могат да избират и кипърските турци в северните региони на Кипър, който е разграничен от 1974 година, когато Турция нахлува и окупира северната част на острова. Общо 12 партии и обединения, кандидати за шест места в европарламента, издигат 63 претенденти, измежду които двама самостоятелни. За първи път в историята на евроизборите в Кипър измежду претендентите за членове на Европейския парламент са и трима кипърски турци, издигнати от партиите АКЕЛ, ВОЛТ и Зелените.

За място в европарламента от Кипър ще се борят партиите Демократически общ брой (ДИСИ), Прогресивна партия на трудовия народ (АКЕЛ), Демократическа партия (ДИКО), Движение на социалдемократите (ЕДЕК), Демократически фронт (ДИПА), Национален национален фронт (ЕЛАМ), ВОЛТ, Съюз на жителите - Движение на еколозите, Движение " Национално деяние ", Движение НИКИ ( " Победа " ).

За гласовете на гласоподавателите ще се борят и представители на Партия за животните на Кипър и " Активни жители " - Движение на обединените кипърски ловци.

Евроизборите през 2019 година и в този момент

Евроизборите в Република Кипър през 2019 година са извоювани от ДИСИ с 29,02%, следвани от АКЕЛ - 27.49%. Второто и третото място са за партии ДИКО - 13,8% и ЕДЕК - 10,58%. ЕЛАМ печели 8,25% от вота, а ДИПА - 3,8%. Тези резултати обезпечават по двама евродепутати от ДИСИ (Лукас Фурлас и Елени Ставру) и АКЕЛ (Георгос Георгиу и Ниазъ Къзълюрек) и по един от ДИКО (Костас Мавридиси) и ЕДЕК (Димитрис Пападакис). Избирателната интензивност на евроизборите през 2019 година е била 50,66%.

На идните евроизбори съгласно изследванията борбата още веднъж ще е сред главните, преобладаващи политически играчи ДИСИ и АКЕЛ, следвани от ЕЛАМ, на които социолозите дават сред 12% и 14%. Националният национален фронт (ЕЛАМ) са националистическа партия, която набира мощ в резултат на възходящата мигрантска вълна, която идва най-вече по море с лодки от Ливан. Именно на този проблем партиите, кандидати за европарламента, ще би трябвало да предложат решение. На 2 май председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи пакет с финансова поддръжка от 1 милиарда евро за Ливан, за сигурността и стабилността на страната, отбелязвайки, че Европейски Съюз разчита на съдействието на Бейрут за попречване на противозаконната миграция и за битка с контрабандата на мигранти, заяви тогава кипърската организация КНА.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР