Замисляли ли сте някога, че има глобални природни катаклизми, застрашаващи

...
Замисляли ли сте някога, че има глобални природни катаклизми, застрашаващи
Коментари Харесай

Реални катаклизми, които могат да затрият човечеството

Замисляли ли сте в миналото, че има световни естествени катаклизми , застрашаващи живота на Земята? Да поговорим за тези от тях, които чакат своя час и могат да се случат всеки миг.

Изригване на супервулкан

Нашата планета е дом на голям брой живи същества и растения. Това са благоуханни зелени полета, обсипани с цветя и билки, лазурни езера, фантастични морта и окани, живописни гори… Но не забравяйте и за планините: таман те крият една от най-големите рискове за живота на планетата ни.

Изригването на вулкан е ужасяваща мощност, която предизвиква заличаване и лишава десетки или даже стотици животи, само че има и такова разбиране като супервулкан – с термина се назовават вулкани, чиито изригвания биха имали страховити последици, включващи даже внезапна смяна на климата. На науката са известни към 20 сходни вулкана, като близо половината от тях се намират в Америка, а останалите са разпръснати из Европа, Япония и Индонезия.

Последното изригване на супервулкан се е случило преди 26,5 хиляди години, на Северния остров на Нова Зеландия – тогава той е избълвал голямо количество пепел и други токсични субстанции: киселинните дъждове заливали цялата Земя още 6 години, а облаците пепел закривали слънчевите лъчи, предизвиквайки нещо като нуклеарна зима. Планетата потърпевша сериозна от това злополучие.

Последствията са единствено част от това, което човечество то може да чака: парников резултат, стопляне на планетата, цунами, големи опустошения на сушата, извънредно мощни превалявания, супер наводнения и смъртоносни урагани от вулканични газове, скали и пепел – всичко това може да се трансформира в действителност.

Да вземем, да вземем за пример, Йелоустоунската калдера. Той е един от най-известните супервулкани и изригването му ще образува големи количества лава и пепел. Те ще са задоволителни, с цел да покрият всеки огромен град със пласт от няколко километра. В стратосферата примес от прахуляк и газове ще се трансформира в плътна завеса, непропускаща слънчевата светлина, което от своя страна ще провокира селскостопанска рецесия и следващ апетит: дърветата няма да цъфтят, плодовете няма да узряват, животните няма да имат какво да ядат, тъй като растителността ще намалее значително…

Единствената разтуха е, че супер вулканите изригват супер рядко: Йелоустоунската калдера изригва преди 640 хиляди години, само че приблизително изригванията се случват един път на към 100 000 години. Въпреки това, просто е невероятно да се предскаже точното време на изригването на вулкана.

Гигантско свлачище

Веднъж на всеки 100 000 години Хавайските острови претърпяват големи опустошения на горните вулканични пластове, покриващи острова: невероятна маса от застинала лава, земя, камъни и прахуляк се движи с голяма скорост, помитайки всичко живо по пътя си.

Сривайки се в океана, такива свлачища предизвикват най-страшните цунамита, причиняващи заличаване по цялата планета.

Най-вече човечество то би трябвало да се опасява от разрушаването на стените на вулкана Килауеа, който се намира на Хаваите, и е най-активният вулкан в своя район. Самият факт, че той непрекъсната изригва,  провокира съществени опасения, тъй като даже лекото му разлюляване може да докара до оживление на горните пластове земя и скали. Ако това се случи, 12 000 км3 почвена маса ще се срутят в океана с голяма скорост, предизвиквайки цунами, което може да потопи цялото Западно крайбрежие на Северна Америка.

Цунами от север

Цунами се образува, когато някое естествено събитие измества прекалено много вода, да вземем за пример, разрушаването на ледената завивка в северната част на нашата планета.

На 9 юли 1958 година Аляска е разтърсена земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер: сами по себе си земни земетресения с сходна мощ може да са доста разрушителни, само че тогава въпросното земетресение е станало причина за мощно свлачище: 30 милиона м3 камъни и лед падат в залива, образувайки вълна с височина 520 метра!

На 17 юни 2017 година в северозападната част на Гренландия се появява неизмеримо огромно свлачище: лед, сняг и скални части се срутват от височина към 1000 метра непосредствено във водата, тъй че се образува вълна с височина над 100 метра!

Климатичните промени на планетата водят до размразяване на ледниците и оголването на все по-голям брой скали и никой не знае по кое време ще се случи идващото свлачище и какъв брой разрушителна вълна ще провокира.

Земетресение в разлома Каскадия

На планетата ни съществуват по този начин наречените зони на субдукция. Субдукцията е развой, при който една тектонична плоча се подпъхва (субдуцира) под друга. Най-често точно това е повода за сеизмичната интензивност и вулканичните изригвания.

Зоната на субдукция Каскадия се намира на Западното крайбрежие на Съединени американски щати и Канада, а рисковата линия се простира на хиляди километри от остров Ванкувър и до Северна Калифорния.

Приблизително един път на триста години тук се случва огромно земетресение с магнитуд 9 или 10 бала по Рихтер, а последният сходен трус е станал през 1700 година. През февруари 2016 г.  пък в региона на разлома е записана огромна централизация на въглероден диоксид. Експертите считат, че това е явен симптом за идно земетресение.

То ще токова мощно, че ще докара до смяна на земния релеф: крайбрежната зона наоколо до разлома ще пропадне, а крайбрежията ще бъдат покрити от вълна с такава невероятна височина и мощност, каквато човечество то не познава.

Глобалното стопляне

Повечето хора подценяват опасността от световното стопляне и не осъзнават какъв брой изострен е казусът. В продължение на съвсем две десетилетия температурата на планетата непрестанно се усилва: специалистите пресмятат, че всяко ново десетилетие е с по-висока температура от предходното.

През последните петдесет години температурата в Арктика се е повишила с 5 градуса, заради което  ледниците и регионите с безконечен лед изчезват, като площта на арктическите ледове към този момент е намаляла с повече от 25%, спрямо 1970 година, а дебелина на същия ледове е намаляла съвсем два пъти.

В резултат на това равнището на Световния океан ще се повиши, ще се промени и честотата и обилността на преваляванията, пустините ще се разраснат. Температурните промени ще доведат до изгубване на животните, хората ще изгубят местообитанията си и ще се сблъскат с липса на храна, защото ще бъде доста по-трудно да се получи годишна продукция. Може би даже стоплянето ще докара до голямо световно обособяване на въглероден диоксид от Световния океан и нашата планета ще стане толкоз необитаема, колкото Венера.

Как мислите – пресилена ли е опасността за заличаване на човечество то, или тя е наша близка ралност?

Източник: zen.yandex.ru

Превод и редакция: Ина Димитрова
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР