Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев все

...
Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев все
Коментари Харесай

ISW анализира териториалните претенции на Русия върху съседни държави

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев все по този начин следва формалната линия в Москва - за поощряване обширните териториални цели на Русия надълбоко в територията на Украйна. По време на Руския международен юношески фестивал той изнесе лекция на 4 март, озаглавена " Географски и стратегически граници ", по време на която съобщи, че " Украйна, несъмнено, е Русия ". Фестивалът е проведено от Кремъл събитие, което включва гости от повече от 100 непознати страни.

Това се показва в дневния коментар на Института за проучване на войната (ISW) за обстановката на фронта в Украйна.

Медведев приказва на фона на хипотетична англоезична карта на Източна Европа, която разгласява в канала си в Telegram още през юли 2022 година

Картата демонстрира елементи от Западна Украйна под контрола на Унгария, Полша и Румъния. Украйна съществува на нея като дребна страна единствено в рамките на Киевска област. Останалата част е Русия - надалеч оттатък регионите, които съветските сили сега окупират, и четирите области, които Русия нелегално анексира.

Фактът акцентира още един път, че задачите на Кремъл са останали непроменени от първите месеци на войната.

Медведев твърди, че въздействието на суверенни велики сили, като Русия, се простира оттатък техните географски граници, на идеологическа интерпретация на " Руския свят ". Той повтори предходното изказване на съветския президент Владимир Путин, че границите на Русия не свършват на никое място.

Стратегическите граници на страната, които той разграничи от географските граници на страната, директно зависят от това какъв брой мощни и суверенни са страната и нейните управляващи.

По думите му, колкото по-мощна е една страна, толкоз по-нататък нейните стратегически граници се простират оттатък нейните държавни граници и по-голяма е сферата на икономическо, политическо и социокултурно въздействие на страната.

На 22 февруари Медведев съобщи, че Русия евентуално би трябвало да превземе и окупира град Киев, който той назова исторически съветски град в някакъв миг в бъдещето.

Изявленията на Медведев от 22 февруари и 4 март допускат, че съществуването на украинска крупна страна в Киевска област - даже след хипотетично водено от Русия контрактувано споразумяване на войната в Украйна - може да е краткотрайно и да е обект на бъдещи съветски офанзиви.

Медведев също по този начин не посочи до каква степен ще се простират стратегическите граници на Русия. Картата е по-специално консервативно изображение на вероятни съветски териториални искания, като се има поради скорошното географско определение на Путин за Руски мир, обхващащ някогашната Руска империя, която включва елементи от Полша, Румъния, Финландия и Молдова.

Медведев уточни, че Русия е по-заинтересована от подчиняването на украинския народ, в сравнение с от отнемането на неговата територия. Медведев твърди, че " враговете на Русия непрекъснато упорстват, че главната цел на Русия е да завземе украинските земи ". Но защото " благосъстоянията " пшеница, стомана, газ и въглища, съвсем липсват, главната полезност на Русия се стреми от окупацията на Украйна посредством управление на нейния народ.

Медведев също по този начин съобщи, че концепцията за суверенна украинска страна и концепцията за украинска национална еднаквост, която не е съветска, би трябвало да " изчезнат вечно ".

ISW продължава да документира по какъв начин съветските управляващи неведнъж вземат участие в огромни акции за етническо пречистване и систематично работят за унищожаване на украинския език, просвета, история и етническа принадлежност в региони на Украйна, които Русия окупира.

Украинското основно военно разследващо ръководство (ГУР) заяви, че незнайни лица са взривили експлозиви и са развалили съществено съветски железопътен мост над река Чапаевка покрай Чапаевск, Самарска област на 4 март. Русия употребява железопътната линия за превозване на военни товари, изключително муниции създадени в акционерно сдружение.

Според ТАСС, детонацията е забавила пет влака и че съветските управляващи са спрели придвижването през моста, само че по-късно са отворили една железопътна линия. Руската федерална работа за сигурност (ФСБ) е почнала наказателно следствие на детонацията, само че не спекулира с виновния за детонацията.

Някои съветски блогъри упрекнаха украинските сили за детонацията на железопътния мост.

Путин е наградил съветски блогър, обвързван с съветските ВДВ и Спецназ, евентуално като част от дългогодишните старания на Кремъл да кооптира блогърите и да ги направи лоялни към Кремъл. Руският блогърски канал Rusich Army (известен също като Archangel Spetsnaza) съобщи на 4 март, че Путин е наградил анонимния началник на канала с съветския медал " За заслуги към Отечеството " втора степен за напъните му в поддръжка на съветската пълномащабна инвазия в Украйна.

Русич е вторият съветски блогър, който получава федерална премия за активността си като такава (Путин награди създателя на Rybar Михаил Звинчук със същата премия на 16 ноември 2023 година, евентуално откакто го кооптира).

Телеграм каналът Русич има над един милион почитатели към 4 март и е добре обвързван с други видни съветски ултранационалистически гласове, в това число телеграм канала Рибар и съветския държавен ефирен пропагандист Владимир Соловьов.

ISW по-рано оцени, че обществената премия на Rybar е предопределена да подтиква други съветски блогъри да предложат своята преданост към Кремъл в подмяна на награди и самопризнания.

Наградата на Русич показва на други блогъри, че Кремъл интензивно желае да хвали обществено блогърите, които одобряват посланията на Кремъл - и потискат отрицателните репортажи за военното показване на Русия в Украйна - защото Кремъл продължава да предизвиква напъните за автоцензура в съветското осведомително пространство.

Наградените от Кремъл блогъри обаче остават малцинство в съветското осведомително пространство, а някои блогъри интензивно се сблъскват с държавните пропагандисти макар консолидирането на осведомителното пространство от Кремъл. Руски блогъри, близки до групата " Вагнер " остро подлагаха на критика съветския държавен пропагандист и сътрудник на Соловьов Борис Якеменко на 4 март. Повод за това бе пренебрежителното му отношение към починалия финансист Евгений Пригожин и обвиняванията на съветски блогъри, че не са съдействали за военните старания на Кремъл в края на февруари 2024 година

Други съветски блогъри, в това число умрелият Андрей " Мурз " Морозов, който загуби религия в съветското командване заради напъните му за цензура, постоянно влизаха в спор със Соловьов и други гласове в осведомителното пространство, които тези блогъри смятаха за лъжци или най-малко ненадеждни.

Кремъл евентуално ще продължи да стяга контрола върху някои блогъри, като принуди някои сериозно настроени към автоцензура и награди тези, които са лоялни на Кремъл. Стремежът е да консолидира контрола върху съветското осведомително пространство.

Съобщава се, че съветското държавно управление е скрило данни за получателите на услуги за обществена поддръжка през 2022 година, евентуално с цел да прикрие жертвите, понесени през първата година от войната в Украйна, или с цел да прикрие неспособността на държавното управление да заплати обещаната обществена поддръжка на уязвимите групи от популацията. Руското опозиционно издание Verstka проверява съветската Единна държавна осведомителна система за обществено обезпечаване и заяви на 4 март, че е скрила данните за получателите на обществени помощи през 2022 година

" Верстка " означи, че някои от скритите данни съдържат информация, която може да разкрие мащаба на загубите в Украйна, като индикатори за " вдовици на военнослужещи, починали по време на военна работа " и " жители, които са били ранени, контузени, засегнати и осакатени, до момента в който изпълняващи военни отговорности. " Системата може да е скрила тази информация, с цел да предотврати възникването на обществено неодобрение към известията за съветски жертви в Украйна и е решил да показа тази информация единствено през 2023 и 2024 година, когато линията на Кремъл по отношение на съветските загуби се е консолидирала ненапълно, с цел да отстрани обществените шокове. Кремъл може също по този начин да е скрил данните за обществените услуги за 2022 година, с цел да покрие проблемите си с даването на обещани ограничения за обществена поддръжка на разнообразни лица, изключително тези, наранени от първата година на войната.

Кремъл продължава напъните си да обезпечи висока изборна интензивност на идните президентски избори, с цел да показа прикритието на легитимност и необятна социална поддръжка измежду вътрешния електорат на съветския президент Владимир Путин. Руското опозиционно издание Meduza заяви на 4 март, че администрацията на съветския президент е загрижена за постигането на плануваната изборна интензивност от 70 до 80 % през март 2024 година, защото в Русия има основано мнение, че изборите към този момент са решени и че руснаците като цяло са приели че Путин към този момент завоюва още веднъж.

Meduza съобщи, че Кремъл се надява да реализира тази изборна интензивност посредством активизиране на вътрешния електорат, обвързван с съветското държавно управление, изключително чиновници в обществения бранш, държавни корпорации и компании, лоялни на съветското държавно управление, както и техните фамилии. Служителите на Единна Русия, да вземем за пример, са длъжни да доведат минимум 10 души (членове на фамилията, другари и познати) в изборните секции.

Meduza означи, че условията на тези чиновници понижават съразмерно на близостта им до Кремъл; да вземем за пример чиновници на огромни корпорации би трябвало да доведат единствено двама души в изборните секции. Meduza заяви, че няма механизъм за използване на условията, само че че Кремъл се пробва да насърчи гласуването, употребявайки електронни способи за гласоподаване и QR кодове, с цел да направи гласуването по-удобно. ISW от дълго време писа, че подготовката на Кремъл за изборите има за цел да ги показа като изцяло законни и със мощна изборна интензивност.

Руските управляващи не престават да се възползват от изтеклия запис на немски военни офицери, обсъждащи теоретичното даване на ракети Taurus на Украйна, с цел да възпрат наредбите на западната военна помощ за Украйна. Руското министерство на външните работи (МВнР) привика немския дипломат в Москва на 4 март в отговор на изтеклия запис.

Германският министър на защитата Борис Писториус съобщи на 3 март, че изтеклият запис е част от " осведомителната война ", която съветският президент Владимир Путин води против Запада, с цел да подкопае западното единение и решителността в поддръжка на Украйна.

 

Източник " Факти "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР