Заместник-председателят на парламента Ива Митева заряза лозята заедно с представители

...
Заместник-председателят на парламента Ива Митева заряза лозята заедно с представители
Коментари Харесай

НВЛК: Помощ до 350 лева за лозарите, за да не изкореняват лозя

Заместник-председателят на Народното събрание Ива Митева заряза лозята дружно с представители на лозаро-винарския отрасъл на Трифон Зарезан. Празникът беше маркиран в лозята на винарна „ Едоардо Миролио “ край село Еленово, община Нова Загора.

Освен Ива Митева, там бяха Борис Михайлов – изпълнителен шеф и Владимир Атанасов заместник-изпълнителен шеф на Държавна фирма „ Земеделие “ – РА, Йордан Чорбаджийски, ръководител на Националната лозаро-винарска камара /НЛВК/, Едоардо Миролио, притежател на едноименната винарна, кметът на Сливен Стефан Радев, доста посетители. 

НВЛК, измежду чиито членове е и маза „ Едоардо Миролио “, бе уредник на събитието.

Водосвет отслужи старозагорският митрополит Киприан, а участниците в събитието си пожелаха сполучлива година, благодат и здраве.

" Като дете носех торбичката за обяда на дядо, в която постоянно имаше и вино. Нека виното да бъде по-пивко, по-лудо, каквато е и любовта. Най-важното е да бъдем хора - това е избор на всеки от нас ", поздрави присъстващите зам-председателят на Народното събрание, откакто заряза лозовите пръчки. 

Помолена да разяснява желанието на ГЕРБ да не поддържа оферти бюджет в бранш " Земеделие ", Митева съобщи, че това не е изненада. Тя напомни, че от Има Такъв Народ са създали предложение за понижаване на налога върху добавената стойност (ДДС) при пресните плодове и зеленчуци от 20 на 9 % в предходния бюджет.

 На добър час на всички лозари и винари пожелаха притежателят на избата Едоардо Миролио, кметът на община Сливен Стефан Радев и Пепа Генчева, заместител регионален шеф на област Сливен. Стефан Радев уточни, че Миролио е най-големият вложител в Сливен, а Пепа Генчева добави, че той оказва помощ на цялата област. 

" Ние сме в сърцето на Тракия, където има хилядолетна традиция във винопроизводството. Каквото и да се случва в политиката или в световен аспект, природата е тази, която ни събира ", сподели Миролио.

В тържественото зарязване участваха и проф. Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив, Мариана Кукушева, ръководител на Федерацията на хлебарите и сладкарите в България.

Йордан Чорбаджийски разяснява, че „ следва неизбежно повишаване на българските виновност поради нарасналите цени на енергоносителите, а най-належащ е казусът със дотациите на гроздопроизводителите: Трябва да се откри механизъм, с който да се подкрепят лозарите, тъй като дотациите, които получават те сега, са що се касае за декар пасбище – 15 евро. “

От НЛВК предлагат дотация от най-малко 300 - 350 лв. на декар и показване на документи, че гроздето е продадено на лицензирани производители, с цел да се ограничи сивият бранш, сподели още Чорбаджийски.

  " Положението в бранша сега е доста трудно поради обстоятелството, че нарастнаха много от енергоносителите. Повишили са се цените на торовете, препаратите и всичко належащо за стопанисването на един масив. При винарите са поскъпнали бутилките, тапите, опаковките и така нататък Така неизбежно ще се покачат цените на виновността в България ", сподели Чорбаджийски. Но изрази вяра, че няма да има производители, които ще се откажат от обработването на масивите. По думите му, страната би трябвало да вземе незабавни ограничения за субсидиране на бранша, тъй като в противоположен случай ще има банкрути и премахване на лозя. Миналата година са изкоренени 20 000 декара лозя, сподели още той. Очакванията на сектора са сред първо и второ четене на бюджета да бъде открито решение за субсидиране на лозарите. Възможно е да се прибегне и към митинги, в случай че това не се случи, сподели още Чорбаджийски.

" Изпращаме зимата и чакам една доста добра годишна продукция, въпреки че е рано да се каже, чакам пандемията да си отиде и да се върнем към нормалността, да няма повече затваряния на ХоРеКа канала, с цел да може хората да се провиснал и да употребяват вино, което е обществена напитка и в компания е най-сладко ”, добави още Йордан Чорбаджийски.

Проф. Моллов напомни, че от есента в УХТ започва образование по нова магистърска стратегия „ Технология на виното и високоалкохолните питиета “ под егидата на Международната организация по лозата и виното. Тъй като в „ Едоардо Миролио “ цикълът на произвеждане обгръща всички софтуерни интервенции – от началната преправка на гроздето до бутилирането на виното, е доста уместно студентите до организират тук практиките си, съобщи той.

Избата в Еленово е основана през 2002 година с близо 220 хектара земя на ската „ Св. Илия “. Цикълът на произвеждане обгръща всички софтуерни процеси – от началната преправка на гроздето до бутилирането на виното. От 2013 година избата има документ за био лозя.

Това е и първата маза у нас, която създава пенливо вино. 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР