Заместник-председателят на Комисията по образование в Народното събрание Галя Захариева

...
Заместник-председателят на Комисията по образование в Народното събрание Галя Захариева
Коментари Харесай

Галя Захариева в Пазарджик: Иновацията трябва да е част от българското образование, тя не трябва да е лукс или изключение.

Заместник-председателят на Комисията по обучение в Народното събрание Галя Захариева от ГЕРБ сложи акцент върху бъдещето на образованието в България и нуждата от цивилен разговори като този в Пазарджик с професионалната общественост. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ.

Тя взе участие в гражданския разговор „ Европа в нашия дом “. В Европейски Съюз няма обща европейска политика в образованието, изясни Галя Захариева и добави, че огромна част от решенията и европейските политики въздействат благотворно на нашето обучение.

Ние направихме учебните заведения доста по-различни, освен за децата, освен за учителите, само че и за родителите. Българското държавно управление организира поредна политика в образованието и аз съм извънредно задоволена от това, което се случва в тази сфера, бе безапелационна Захариева, която с изключение на като депутат има и дълготраен опит като възпитател.

ГЕРБ даде късмет на учителите да почувстват държавническата поддръжка. От 2009 година има развиване в тази сфера и като промени и като средства. От стратегия „ Региони в напредък “ шест учебни заведения и четири детски градини от Област Пазарджик са с изменена просветителна конструкция, сподели Захариева и изиска от педагозите да не не помнят тези обстоятелства.

Имаше огромно напрежение при старта на новия Закон за образованието, само че дано да не забравяме, че в този момент към този момент пристигна моментът да усетим освен натоварването, само че и мотивацията измежду учителите. Финансирането на учебните заведения също бе подложено на доста огромен спор, сподели още Захариева. Все отново са минали единствено две години от действието на закона, подсети тя и разяснява механизма за оценка на качеството, който ще бъде въведен и също ще способства за увеличение на средствата в делегираните бюджети. Галя Захариева разяснява новаторските учебни заведения като акцентира, че нововъведението би трябвало да е част от българското обучение, а не би трябвало да е разкош или изключение. Това е смисъла на политиката която желаеме да проведем.

Образованието е повсеместен отговор на всички наши проблеми и по тази причина е приоритет освен на нашето държавно управление, само че и на цялата Европейска комисия, сподели на срещата зам.-министъра на образованието Деница Сачева. В просветителната система ще бъдат вложени съвсем 2 млд. и 400 млн. лева, от тях 1,3 млд. за двойното увеличение на учителските заплати, други 400 млн. са контрактувани по разнообразни стратегии за възстановяване на материалната база и дигитализацията на образованието.

Деница Сачева открои пет съществени целта. На първо място това е възнаграждението на учителския труд. За първи път през тази година междинната учителска заплата е по-висока от междинната заплата в страната. Това докара до нараснало търсене на тази специалност в т. ч. и измежду студентите, които избират тази компетентност, бе безапелационна Сачева. На второ място тя сложи механизма за включване на всяко българско дете в системата на образованието като означи интегрирания метод сред институциите с фокус върху децата в риск. На трето място е работата с деца, които имат характерни просветителни условия и потребности, както и работата с надарени деца. Следващият акцент са цифровите умения и технологии.

„ 50 млн. евро ще бъдат вложени в българското обучение през идващите години като ще се сътвори облачна среда с отворени просветителни запаси, които ще могат да се употребяват от всички “, акцентира Сачева. Иновативните учебно заведение е другото значимо направление, което ще бъде развивано с приоритет. „ Добрите новаторски практики ще бъдат споделяни с други учебни заведения. По това направление ще бъдат осъществени няколко национални стратегии, в това число с ИТ бранша в България. Учителите ще могат да проведат 40 образователни часа в ИТ компания, където да работят и упражнят своите познания. Друго главно направление е политиката на поддръжка на професионалното образование в България. Почти 2000 образователни проекта са модифицирани с бизнеса и интензивно продължава да се работи в посока възобновяване на професионалните гимназии освен като сграден фонд, само че и като просветителни запаси “, осведоми още замесник-,министърът на образованието Деница Сачева.

„ Министър Вълчев сложи въпроса за придвижването на децата със своите родители в страните от Европейски Съюз пред Съвета на министрите. В резултат на това към този момент ще се построи механизъм за продан на информация сред страните за придвижването на децата и образованието им в учебно заведение. България ще осъществя пилотен план с Германия “, сподели още Сачева.

По време на гражданския разговор по тематика обучение бяха разисквани още въвеждането на електронни дневници, създаване на wi-fi мрежи и високотехнологични запаси в учебните заведения и в детските градини. Участниците във форума дебатираха по тематиката “Образование и мотивация на младежите за повече познания и вероятности за развиването на България и Европа “.

В шестия цивилен разговор „ Европа в нашия дом “ в Пазарджик участваха още народните представители Десислава Костадинова, Десислава Тодорова, регионалният координатор на ГЕРБ Пазарджик Найден Шопов и общинският началник на ГЕРБ - Пазарджик, Гинче Караминова. В рамките на форума, който мина при голям интерес от страна на учителското съсловие бяха разисквани и локалните политики в областта на образованието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР