Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, комисар Йоханес Хан и

...
Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, комисар Йоханес Хан и
Коментари Харесай

Нова глава в борбата с трансграничната престъпност

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, комисар Йоханес Хан и комисар Дидие Рейндерс направиха следното изказване, приветствайки началото на активността на Европейската прокуратура:

„ От през днешния ден Европейската прокуратура действа. Това отваря нова глава в битката с трансграничната престъпност. Първата наднационална прокуратура стартира своята активност за отбрана на парите на данъкоплатците в Европейски Съюз, като тя е способена да проверява и преследва закононарушения като пране на пари, корупция и трансгранични измами с Данък добавена стойност.

Само през 2019 година страните членки са докладвали за измами, засягащи 460 милиона евро от бюджета на Европейски Съюз. Подобни лъжливи действия оказват директно влияние върху всекидневието на хората, като предизвикват съществени стопански вреди. Това би трябвало да спре, още повече че COVID-19 сложи съществени провокации пред нашите стопански системи и се нуждаем от всяко евро за възобновяване.

Сега Европейската прокуратура подхваща стъпки за подсилване отбраната на бюджета на Европейски Съюз. Тя ще следи използването на Плана за възобновяване на Европа NextGenerationEU, с цел да подсигурява, че средствата ще доближат до нашата стопанска система и нашите жители. Става въпрос за 750 милиарда евро под формата на заеми и безплатни средства.

Този новооснован орган на Европейски Съюз е изцяло самостоятелен. Прокуратурата ще преследва и подвежда под отговорност обвинените причинители на закононарушения в 22-те участващи страни – членки на Европейски Съюз. Швеция изрази своя интерес и възнамерява да се причисли към Европейската прокуратура през 2022 година Насърчаваме останалите четири страни членки, които избраха да останат настрани, също да се причислят. Тъй като престъпността не познава граници – би трябвало да се борим против нея дружно. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР