Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев направи остро изказване относно предложението

...
Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев направи остро изказване относно предложението
Коментари Харесай

Йордан Цонев: ПП бави процедурата за управител на БНБ. Задкулисието търси свой кандидат

Заместник-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев направи остро изявление по отношение на предлагането на " Продължаваме промяната " за удължение на периода за процедурата за избор на шеф на Българска народна банка, оповестиха от пресцентъра на партията.

„ Имахме първа процедура с дълъг период, не се случиха нещата. Сега се обръщам към господин Андрей Гюров като ръководител на най-голямата парламентарна група:

Говорите за разговор и спор. Имам въпрос: Проведе ли се разговор и спор с опозицията в границите на първата процедура? Отговорът, несъмнено, е НЕ! Въпросът е риторичен. Каква гаранция имаме, че в идващите 20 дни ще се организира подобен спор? А би трябвало ", сподели Цонев.

" При избора на господин Димитър Радев Движение за права и свободи имаше присъединяване и го поддържа. И вие казвате, че работите добре с него. Ето един избор на Движение за права и свободи за гуверньор, който и вие харесвате.

Може би и със идващия ще стане по този начин. Би трябвало да проведете тези диалози ", добави Цонев.

" Освен това, в случай че желаете срокът да бъде по-дълъг, не ви ли се коства почтено да разкажете на тази зала какво се случи в границите на първия период? Ние не знаем. По тъкмо - знаем, само че от кулоарни злословия.

Ето една кулоарна клевета. На коалиционтия съвет било казано: по-добре да имаме единна кандидатура, другояче ще подвластен от Движение за права и свободи и ГЕРБ.

Ако това е правилно, какво неприятно има да зависите? Ето го Димитър Радев, той е определен от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Може да стане добър избор, нали? “, сподели още Цонев. Той уточни, че от Движението не виждат никакво съображение втората процедура да се бави.

Йордан Цонев сложи и въпроса за кандидатурата за шеф на Българска народна банка. „ Колеги, даже в тази зала има почтени хора.

Г-н Георги Ганев от Демократична България – прелестен икономист, господин Петър Чобанов от Движение за права и свободи. В редиците на Политическа партия сигурно също има такива, в редиците на Българска социалистическа партия също. Може и от тук да излъчим. Извън тази зала има още по почтени претенденти.

А какво се прави в този момент? Търсим ги в Сингапур - те ни отхвърлят. Търсим ги в Световната банка, Международния валутен фонд. И след това Политическа партия се подсмихват и споделят: Движение за права и свободи имат фиксации.

Ами не сме! Пак задкулисието търси собствен претендент за поста гуверньор и за подуправителите. Няма потребност да го загатвам. Това е единствената цел и на бавенето, и на неразбирателството, а и на всичко друго ", добави Цонев.

" В първата процедура ви предложиха господин Любомир Каримански. Да не би той да е избор на Движение за права и свободи или на ГЕРБ, попита Цонев ръководителят на Народно събрание.

Кирил Ананиев от ГЕРБ също е извънредно заслужен човек за този пост, с опит, който ние всичките, взети дружно, нямаме. Обаче господин Каримански нещо не се връзва явно със задкулисието.

Когато молим откровено към залата за разговор, както вие го направихте, господин Гюров, аз ви имам вяра. Без никаква учтивост, имам вяра ви.

Бъдете почтен да отидете до край. Разкажете за какво, какво, по какъв начин желаете удължение на периода ", настоя Цонев.

По-късно той се включи с дуплика към Георги Ганев /ДБ/:

„ Движение за права и свободи е в основата на консенсуса за влизане в еврозоната. Така че ние нямаме смяна и считаме, че България би трябвало да продължи политиката за присъединение към еврозоната. Сега не е спор за това. Ако има умишлен спор, ще повторим причините си и нови причини от създалата се обстановка в резултат на множеството рецесии “.

Цонев уточни още, че по отношение на процедурата за избор на шеф на Българска народна банка, от Движение за права и свободи са склонни да одобряват и новото предложение за 14-дневен период, най-малкото поради карантината, в която е единият от претендентите. „ Не ни се желае отдалечено да беседваме с него “, сподели Цонев.

И добави: „ 7 или 14 дни не е от огромно значение. 14 е по-добре съгласно мен предвид на обстановката и с оглед декларираното предпочитание на ръководителя на най-голямата парламентарна група за разговор и търсене на общо решение.

Това би било едно положително решение. Мисля, че този е пътят, по който би трябвало да вървим, когато става въпрос за институции на страната, които са надпартийни.

Те освен че са надпартийни, те постоянно трансферират мандата на едно ръководство. Така че тук партийният метод не е най-хубавото решение “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР