Заместник-министър председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи

...
Заместник-министър председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи
Коментари Харесай

Захариева подкрепи ангажимента на ЕС към Западните Балкани и Източното партньорство

Заместник-министър ръководителят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна... към профила взе присъединяване в съвещанието на Съвет „ Външни работи “, който се организира през днешния ден в Брюксел, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Приоритетите в осъществяването на Глобалната тактика на Европейски Съюз за 2018 година, обстановката в Либия, миграционната рецесия в Централното Средиземноморие и последните развития в Корейската Народно Демократична република бяха във фокуса на вниманието на първите дипломати на Европейски Съюз. Министрите оцениха високо постигнатия прогрес в осъществяването на Глобалната тактика на Европейски Съюз, като подчертаха нуждата от продължение на работата по задълбочаване на съдействието в региона на сигурността и защитата. Общо бе мнението, че измежду целите през идната година ще бъде поддръжката за учреден на интернационалното право световен ред, усилване на съдействието с Организация на обединените нации и НАТО, както и с районни организации като ОССЕ, Африканския съюз и други за търсене на общи решения на провокациите пред сигурността.

Важно е да не губим набраната инерция в региона на сигурността и защитата, с цел да реализираме устойчиви резултати. Успех в решаването на спорове и рецесии можем да реализираме единствено в случай че подходим сложно, като съчетаваме дейностите по разнообразни политики - политика за развиване, филантропични действия и такива, изграждащи мира, съобщи в изявлението си вицепремиерът Захариева. България поддържа поставения фокус върху по-нататъшното задълбочаване на политическия ангажимент на Европейски Съюз към Западните Балкани и страните от Източното партньорство, акцентира тя.

Министрите разискаха настоящата обстановка в Либия и приветстваха назначението на Гассан Саламе за специфичен представител на Горско стопанство на Организация на обединените нации за Либия. Съветът взе решение за продължение на мандатите на Гражданската задача на Европейски Съюз за подкрепяне на ръководството на границите в Либия и на Военноморската интервенция на Европейския съюз „ София” в Средиземно море до 31 декември 2018 година

Министрите дискутираха провокациите на миграцията с висшия комисар на Организация на обединените нации по бежанците Филипо Гранди и генералния шеф на Международната организация по миграцията Уилям Лейси Суинг. Вицепремиерът Захариева означи, че обстановката в Италия през последните седмици буди паника и България като външна граница добре схваща какъв брой значима е солидарността. От основно значение е да имаме ефикасни политики на връщане и реадмисия. Европейски Съюз би трябвало да продължи да работи за сключването на съответните съглашения освен с африкански страни, само че и с други страни на генезис и пренос в Близкия изток и Азия, добави тя.

Външните министри на Европейски Съюз остро осъдиха продължаващите опити с балистични ракети и нуклеарната стратегия на КНДР, които водят до повишаване на напрежението и съществено подкопават районната и интернационалната сигурност. Северна Корея би трябвало неотложно да приключи провокационните си дейности и прецизно да съблюдава отговорностите си по съответните резолюции на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации. Европейски Съюз продължава политиката си на сериозно ангажиране и резервира отворени каналите за връзка с КНДР, само че е подготвен да прегледа спомагателни самостоятелни наказания, в случай че Пхенян продължи с провокациите. Изтъкната бе нуждата КНДР да предприеме съответни дейности за осъществяване на уговорките си за цялостно и необратимо преустановяване на стратегиите за създаване на нуклеарно оръжие и балистични ракети.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР