Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи

...
Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи
Коментари Харесай

Захариева поиска от Албания признаване на българското малцинство, предлага подкрепа за Западните Балкани


Заместник министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева взе участие в Солун в работна среща на външните и вътрешните министри на Албания, България, Гърция и Република Македония . Сред дискутираните тематики бяха провокациите пред сигурността в района, миграционните въпроси, Шенген, отбранителната политика.

„ Договорихме се да имаме взаимоотношение на всевъзможни равнища. Това е втора среща и желанието ни е да се виждаме един път или два пъти годишно, като разтеглим форматите с сътрудници от други министерства. Набелязахме тематиките за идната сходна среща - кохезионната политика, бъдещето на Европейския съюз, бюджета. Ценното в тези срещи е, че всички сме почтени и открити”, разяснява след срещата министър Захариева.

Българският вицепремиер организира независими двустранни срещи с тримата си сътрудници първи дипломати - Дитмир Бушати от Албания, Никос Кодзияс от Гърция и Никола Димитров от Република Македония. На тях тя разиска редица въпроси от двустранните връзки.

Пред сътрудника си от Албания министър Захариева сложи за следващ път въпроса за формалното признание на българско малцинство в страната. „ Българското държавно управление желае гаранции, че всеки жител в Албания е свободен да се самоопределя, както реши самичък. Бях осведомена, че процедурата по признание на малцинството ще отнеме време и когато бъде изпълнена, няма да има спънка то да се употребява с всички разказани в техния проектозакон права”, съобщи след срещата с Дитмир Бушати министър Захариева. Тя напомни, че от 1932 година е бил подготвян контракт сред двете страни, с който се признава българско малцинство в Албания. Той обаче по този начин и не е бил подписан поради началото на Втората международна война.

Въпросът за включването на българите в новия албански закон за отбрана на малцинствата бе подложен на 28 септември т.г. от министър-председателя Бойко Борисов в телефонен диалог с неговия сътрудник Еди Рама. Албанският министър председател пое ангажимент, че Албания няма да наруши ползите на българското малцинство. А през юли т.г. по време на визитата си в Тирана министър Захариева получи уверения от президента Илир Мета, че никой в Албания не може да бъде дискриминиран и да му се пречи да се самоопредели като българин.

С гръцкия външен министър Никос Кодзияс българският вицепремиер разиска още веднъж концепцията първите дипломати на България, Румъния, Гърция и Хърватия – четирите страни-членки Европейски Съюз в района, да създадат общо посещаване в шестте останали страни от Западните Балкани, с цел да дадат политическа поддръжка на тяхната европейска интеграция . Министрите Захариева, Мелешкану, Кодзияс и Пейчинович-Бурич се договориха за това на среща в границите на 72-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Захариева и Кодзияс разискаха да бъде изработен обзор на напредъка на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Македония, Сърбия и Черна гора, и да им бъде препоръчана експертна помощ в предприсъединителния развой.

На срещата с външния министър на Република Македония Никола Димитров бяха разисквани опциите за по-тясно съдействие сред София и Скопие , в това число усилване на вложенията и свързаността. В напреднала фаза е организирането на бизнесфорум в Струмица, на който българските компании да получат непосредствена информация за опциите за бизнес в югозападната ни съседка. Захариева и Димитров разискаха и организирането на среща на държавните управления на двете страни.

„ Надяваме се допустимо най-скоро да ни одобряват в Шенген” , сподели в Солун пред публицисти министър Захариева във връзка апела на Европейската комисия към Съвета България и Румъния да станат пълноправни членове на шенгенското пространство.
„ Пасивният достъп до Шенгенската осведомителна система, който получаваме, е извънредно значим. Радвам се, че Европейският парламент го утвърди. Това е извънредно добър знак за България и Румъния. Всички наши сътрудници споделят, че се оправяме най-добре с опазването на външните граници на Съюза ”, добави Захариева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР