Заместник-директорът на Професионалната гимназия по аграрни технологии Цанко Церковски в

...
Заместник-директорът на Професионалната гимназия по аграрни технологии Цанко Церковски в
Коментари Харесай

Учители подават ръка на деца от уязвими групи


Заместник-директорът на Професионалната гимназия по земеделски технологии " Цанко Церковски " в Павликени Енгин Нуриев споделя, че учебното заведение събира възпитаници от разнообразни обитаеми места на общината. Има и 16 възпитаници, настанени в общежитието, които живеят отвън община Павликени. Не дребен % са от малцинствата и нашата задача е да им покажем, че от образованието има смисъл, споделя господин Нуриев, който е и преподавател по Информационни технологии.

" В тази тенденция помощ ни оказа плана, тъй като даде опция навръх такива възпитаници, които не са се срещали с технологии, да схванат, че те са освен за забавление, само че могат да се употребяват и за обучение. Бяха проведени групи за образование за работа с просветителни платформи и за къс интервал бяха обхванати оптимален брой възпитаници:, описа още той.

Г-н Нуриев е водил образования по плана в още шест съществени учебни заведения. Две от тях са в община Павликени, другите са в област Габрово. " Директорите се свързаха с мен и ме помолиха, а когато става въпрос за деца, не мога да откажа ", изяснява той.

Г-н Нуриев със свои възпитаници
Снимка: ПГАТ " Цанко Церковски "

С първокласниците било по-трудно. " Видимо им беше забавно да учат компютри, само че си мислеха, че са единствено игра и слушане на музика. Важно беше да им се резервира ползата макар че няма да играят на игри, да слушат музика, да гледат клипове, а ще учат ", споделя зам.-директорът на учебното заведение в Павликени. За да са спокойни и да не се тормозят, най-малките работят с техническите устройства по двойки, защото по този начин са по-спокойни и уверени.

Г-н Нуриев признава, че в този момент като зам.-директор непрекъснато се постанова да беседва с родители и възпитаници и да им изяснява, че образованието е значимо. " Викам децата при мен и им изяснявам, че би трябвало да завършат ", споделя той. " Някои са оставени на грижите на близки, тъй като родителите им работят в чужбина. Искат да вървят на работа, да изкарат някакви пари, само че парите се харчат, а образованието и знанието остават ", споделя зам.-директорът.

Училището в Павликени е измежду отличниците по интензивност в образованията по плана за работа с електронни просветителни платформи. Включили са се 100% от учениците. В момента се организират спомагателни образования по разнообразни предмети като тази активност към този момент може да се организира и присъствено.

Освен по БЕЛ, Дияна Митева преподава и по осведомителни технологии
Снимка: ОУ „ Отец Паисий “

В Обединено учебно заведение " Отец Паисий " в село Майско също учат възпитаници от няколко обитаеми места. Децата са от ромски генезис. И там доста от тях са оставени на грижите на баби и дядовци. Случва се да има такива от социално-слаби фамилии. Учителите оказват помощ. Ходят при тези фамилии, питат ги от какво имат потребност, подаряват облекла за децата, означават от МОН.

Г-жа Дияна Митева е класна на 5-и клас в учебното заведение. Заедно със брачна половинка ѝ са решили да се реалокират от Добрич в прилежащо на Майско село. Тя преподава по два предмета - български език и литература и осведомителни технологии. Постигнала е добра връзка с родителите и настойниците на децата. Всяка заран ревизира дали децата са в учебно заведение и в случай че някой отсъства, незабавно звъни на родителите. Г-жа Митева води и спомагателни образования по български език по плана за еднакъв достъп и се надява, че с помощта на тях нейните възпитаници ще се оправят с изпитите от националното външно оценяване.

По плана госпожа Митева организира образование на възпитаници, учители и родители и в учебни заведения от прилежащи села, заради липса на експерти, като споделя, че проблемите и усложненията са идентични във всяко учебно заведение, само че с неизменност, самообладание и обич към децата могат да се реализиран положителни резултати.

Снимка: ПГАТ " Цанко Церковски "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР