Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан пристига в София на

...
Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан пристига в София на
Коментари Харесай

Зам.- държавният секретар на САЩ идва в София



Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Джон Съливан идва в София на двудневно работно посещаване. Значението на енергийната диверсификация за националната сигурност на България и за районната непоклатимост, както и оперативната съгласуемост на НАТО с американските системи ще бъдат измежду водещите тематики, които ще бъдат разисквани у нас на най-високо равнище.

София е част от основна обиколка на Съливан в Централна и Източна Европа, която включва още няколко столици - Братислава, Виена, Сараево, Скопие и Варшава.

Една от водещите срещи Джон Съливан в постройката на Министерския съвет този следобяд ще бъде с вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. Преди месец първият ни посланик бе на публично посещаване във Вашингтон, на което също водеща тематика бе енергийната сигурност на България.

В София Захариева и Съливан  ще обсъдят тематики от стратегическия дневен ред в връзките сред България и Съединени американски щати, както и въпроси от районен и световен темперамент, показват от външното ведомство.

През септември в Ню Йорк министър председателят Бойко Борисов също повдигна тематиката за смисъла на диверсификация на маршрутите и източниците на енергийни запас за енергийната сигурност на България и Европа.

На среща с държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео Борисов акцентира, че България би оценила високо поддръжката на Съединени американски щати за реализацията на газовия разпределителен център на територията на България, който би разширил енергийната диверсификация на България и би оказал помощ за построяването на конкурентен и либерализиран газов пазар в Европа.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР