Замърсяването с пластмаса отдавна не е само на повърхността на

...
Замърсяването с пластмаса отдавна не е само на повърхността на
Коментари Харесай

Как пластмасата променя животните

Замърсяването с пластмаса от дълго време не е единствено на повърхността на земята, само че и във водата, и във въздуха. Моретата и океаните обаче се оказват най-засегнати от милионите тонове човешки боклуци.

Случаите на умрели животни зачестяват, а в големи морски бозайници откриват страховито количество пластмаса, което е евентуалната причина за тяхната гибел.

 Смъртта на един кашалот и пластмасата, открита в тялото му
Пластмасата умъртви кита

Тъжната гибел на един кашалот

Други морски животни, които към момента населяват нечистите води, са обект на проучване, с цел да се откри по какъв начин им въздейства пластмасата. И резултатите са красноречиви - животът им е изменен и сигурно не към положително .

Учените организират опити с разнообразни типове и заключват, че резултатът на замърсяването с пластмаса върху животните във водните басейни съществено се подценява.

Химикалите, които са в обилие в пластмасата, трансформират държанието им и ги вършат по-податливи на офанзиви.

 Снимка 391962

Така да вземем за пример морските охлюви не реагират както всекидневно, когато са атакувани от раците - техни естествени врагове. Принципно тези мекотели се крият в черупката си, само че когато водата е нечиста с пластмаса, този инстинкт за самозапазване не се демонстрира и по този начин те елементарно стават жертва и храна.

 Снимка 391969

А това несъмнено оказва въздействие върху популацията на този, както и на други типове в моретата и океаните, написа Independent.

 Замърсяването с микропластмаса е по-сериозно, в сравнение с мислехме
Замърсяването с микропластмаса е по-сериозно, в сравнение с мислехме

Плува в океана, лети във въздуха и пълзи по земята

Това е първото проучване, което подчертава освен върху здравето на животните, само че и върху държанието им и върху метода, по който пластмасата го трансформира. Със сигурност обаче няма да е последното, тъй като регистрираните промени могат да окажат съществено въздействие на подводния свят, а оттова и на нашия живот .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР