Замърсяването на Варненското езеро с отпадъчните води на район "Аспарухово“

...
Замърсяването на Варненското езеро с отпадъчните води на район "Аспарухово“
Коментари Харесай

Замърсяването на Варненското езеро е преустановено

Замърсяването на Варненското езеро с отпадъчните води на регион "Аспарухово “ е спряно. Тръбопроводът във Варненското езеро е положен на 25-30 метра западно от мястото, където би трябвало да бъде изкопана траншеята. Вече е възобновена експлоатационната активност на оборудването и отпадните води се изтласкват до пречиствателната станция "Варна “, оповестиха от общината, която е притежател на това оборудване.

Предстоят довършителни работи. След привършване на удълбочаването на фарватера от и за сметка на Директива за птиците "Пристанищна инфраструктура ", стартира прокопаване на траншеята, която следва да обезпечи плановата дълбочина на тръбопровода под морското ниво, след което той ще бъде положен в самата траншея. Тя ще е на няколко метра под морското ниво, с цел да се избегнеопасността тръбата да бъде раздрана от преминаващ кораб.

В края на април стана ясно, че водата във Варненския залив е мощно нечиста поради спукана тръба с фекални води. Районната и Окръжната прокуратура в морския град започнаха инспекция, с цел да открият отговорните лица.

Министерството на районното развиване и благоустройството даде 1 083 333 лева на община Варна за ремонта на авариралия водопровод за отпадъчни води през Варненското езеро. Срокът за осъществяване на обекта е до 30 ноември.

Съоръжението бе построено от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и въведено в употреба през 2011 година Предназначението му е да трансферира отпадъчните води от кварталите „ Аспарухово “ и „ Галата “ през Варненското езеро в канализационната система и ПСОВ-Варна.

Варненското езеро

лиманно формирование при устието на Река Провадийска, е най-голямото и най-дълбокото езеро по българското черноморско крайбрежие. То е разграничено от морето от непрестанно увеличаваща се пясъчна линия, необятна към 2 километра. Разположено е западно от Варна.

Нивото на водата в езерото се дефинира основно от смяната на морското ниво и частично от вливането на реките Провадийска и Девня.

Езерото е обвързвано с Варненския залив и Белославското езеро посредством изкуствено прокопани канали.

Варненското езеро има огромно транспортно значение - употребява се като плавателен канал до пристанище "Варна-Запад “. В най-източната му част се извисява едно от най-големите транспортни уреди в българия - Аспаруховият мост, по който минава 2.7-километров сектор от Републикански път I-9.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР