Замърсената околна среда ни причинява повече вреда, отколкото някога сме

...
Замърсената околна среда ни причинява повече вреда, отколкото някога сме
Коментари Харесай

Какви вреди нанася замърсеният въздух на кожата

Замърсената околна среда ни предизвиква повече щета, в сравнение с в миналото сме мислили. Няма орган или системи в човешкото тяло, които да не страдат от нечистия въздух в индустриално развитите страни.

Свикнали сме да виждаме фотоси и репортажи от мъгливите улици на някои от най-големите градове в Азия и хората, които носят маски на лицата си. За страдание, някои български градове пък са измежду най-замърсените в Европа. Може би не е надалеч денят, в който ще свикнем и с гледката на белите маски по нашите улици. Но даже и да се опитаме да избегнем вдишването на въздушните замърсители, заплахата за организма остава и то посредством най-големия орган – кожата. Всяко вещество, което е токсично посредством поемане, нанася вреди и посредством абсорбирането му през кожата, в това число градският смог, изгорелите газове от транспортните средства и така нататък Те проникват през епидермиса, навлизат в кръвоносната система и нанасят редица увреждания.

Индустриализацията – улеснява или разболява и състарява?

И здравето, и външният ни тип (дали ще сме прибързано състарени) зависят освен от това дали пушим и се излагаме прекалено на слънчевите лъчи, само че и от това в каква среда живеем (включително домашната среда). През последните години кожните лекари следят какви са измененията в здравето на хората, които постоянно са били излагани на изгорели газове и фини прахови частици. Резултатите демонстрират, че живеещите в среда със мощно нечист въздух страдат повече от хронични възпаления на кожата и от повече нежелани възрастови промени (например старешки петна), откриват учени от Изследователския институт за екологична медицина в Дюселдорф, Германия.

Като една мека и гъвкава защитна преграда, която обкръжава тъканите, човешката кожа е задоволително порьозна, с цел да попива влагата, да всмуква медикаментите и да отделя себум, естетсвената защитна лой. Но същата тази специфичност я прави и уязвима към агресорите от околната среда. От десетилетия знаем, че UV-лъчите на слънцето предизвикват прибързано стареене и покачват риска от поява на рак на кожата. Но неотдавна се организират научни проучвания, разкриващи сериозните вреди за епидермиса, породени от замърсители на въздуха, пестициди и други химически вещества, присъщи за света на актуалния човек. Учените смятат, че казусът е доста сериозен, защото вредите от така наречен „ екологични стресови фактори ” не се лимитират единствено върху самата кожа. Замърсителите и химикалите, които минават през нея, от време на време водят до местни кожни раздразнения, екземи и други Но в някои случаи могат да причинят съществени здравословни проблеми, свързани с неплодородие, астма и даже някои типове рак.

Изследване от 2017 година в Център за наблюдаване на околната среда в Гуанджоу, Китай, открива, че микроскопичните прахови частици, саждите, изгорелите газове и всичко, което вдишваме в градското всекидневие води до формиране на свободни радикали, увреждане на ДНК и клетъчна гибел. Друго проучване, на Rutgers University в Ню Джърси, открива, че кожата ни е доста уязвима също по този начин и към фталатите (опасни химикали в пластмасовите изделия). Фталатите се прибавят, с цел да усилят гъвкавостта и дълготрайността на пластмасите, само че при тяхното стареене те елементарно „ изтичат ” и се откриват като замърсители в домашната среда. Застрашават ни освен посредством усвояване, само че и като се всмукват и от въздуха – и през белите дробове, и посредством кожата. Фталатите водят до редица хормонални нарушавания и могат да отключат ракови болести. Приложението им в ежедневнието ни е толкоз необятно, че допустимата доза може да бъде елементарно надскочена.

Има ли вероятни решения сходен комплициран проблем?

Замърсяването на околната среда е световен проблем, чието решение зависи от доста сложни фактори, върху които не всеки път можем да влияем. Но като самостоятелно и просто решение за всеки, кожните лекари поучават да се вземат ограничения за укрепване на защитната преграда, която кожата ни обезпечава.

Най-разумното нещо, което всеки от нас може да направи, е да се опита да ограничи излагането си на агресори от околната среда доколкото е допустимо. Това включва и наложителното взимане на защитни ограничения против UV-лъчите, като потребление на козметика със слънцезащитен фактор.
Друг метод за предотвратяване на кожата, изключително от действието на свободните радикали, е да използваме козметика, богата на антиоксидантни съединения. Подобен вид кремове, лосиони и други обезвреждат свободните радикали по повърхността на кожата и оказват помощ да се спре каскадата, разрушаваща клетките. Козметиката от този вид всекидневно съдържа съдържат витамин С или витамин Е, които имат за задача да лимитират увреждането в клетките.

Правилното хранене е не по-малко значимо за здравето на кожата от използването на козметика. Кои витамини и хранителни субстанции са ни най-нужни в изискванията на екологичен стрес, на който сме изложени всекидневно? На първо място е витамин С, който е още по-важно да одобряваме посредством пресни плодове и зеленчуци, в сравнение с да внасяме посредством кремове. За епидермис с по-добра отбрана са значими и разнообразнието в менюто, с предобладаваща непреработена храна.

Много от изследванията са фокусирани и върху всеобщата цел за поддържане на младостта и свежестта на кожата. За попречване на бързото стареене, с изключение на витамин С, се нуждаем от витамини D и E.

Puls.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР