Зам.-председателят на 47-ото НС Ива Митева разказа за “обработване” на

...
Зам.-председателят на 47-ото НС Ива Митева разказа за “обработване” на
Коментари Харесай

ДАНС рови в ИТН по нареждане на К. Петков

Зам.-председателят на 47-ото Народно събрание Ива Митева описа за “обработване” на депутати
По 3 млн. евро са предлагани от “Промяната” за недостигащите 7 депутати, разясняват избраници в коридорите

Отцепниците станаха 6

Симеонов излезе съпроводен от различен депутат-отцепник

ДАНС е почнала да ревизира информация за депутати от Има Такъв Народ по разпореждане на Кирил Петков, с цел да може да се повлияе върху народните представители да не поддържат вота на съмнение против държавното управление. Това стана ясно от отговор на въпрос от публицисти на зам.-председателя на 47-ото Народно събрание Ива Митева в коридорите на Народното събрание.

“Труд” насочи публично питане до управлението на ДАНС, само че до публицистичното привършване на броя отговор не бе получен.

На въпрос от кое място е най-силен натиска за привличане на още отцепници, Митева съобщи: “Най-голям напън върху депутати от Има Такъв Народ за поддръжка на държавното управление се прави от премиера. Наш сътрудник сподели в групата ни известия, които министър председателят му е писал до момента в който беше в пленарна зала”.

“Затова беше и това искане за по-бързо гледане на вота на съмнение, тъй като натискът върху сътрудниците е безумен. Действа се против душeвността, в това число разбрах, че са поискани инспекции против мен, против господин Каримански, да ни ровят в ДАНС, да търсят неща против нас, очевидно търсят неща, с които да държат хората”, разгласи пред медиите Ива Митева.

“Съжалявам, против мен няма какво да намерят каквото и да търсят, уповавам се мощно и против останалите сътрудници. Обидно е, гнусно е, неприлично е и желая да попитам коя е мафията. Ако ние сме мафията, за какво излязохме от обединението, за какво обединението не ни изгони, а чакаше ние да си тръгнем”, уточни още Ива Митева. Тя позволи, че до дебатите в пленарна зала и най-много по време на гласуването, може още депутати от парламентарната група на Има Такъв Народ да бъдат “обработени”.

“Ще забележим по какъв начин ще гласоподават в сряда или в четвъртък сътрудниците. Говори се, че ще има сътрудници, които ще се обърнат”, сподели Митева във връзка на изказването на Кирил Симеонов, че също е решил да напусне парламентарната група на Има Такъв Народ.

Така отцепниците от партията на Слави Трифонов станаха 6 депутати. Малко откакто направи късото си изказване от трибуната за своето решение, Симеонов излезе от Народното събрание съпроводен от различен депутат-отцепник - Деян Петков от Плевен. Самият Симеонов призна дни по-рано, че е Кирил Петков му е звъннал за среща и са разговаряли в “негова лаборатория до постройката на БНР”, а министър председателят го е убеждавал да гласоподава като “Продължаваме промяната” за актуализацията на бюджета, а не съгласно решението на Има Такъв Народ.

“В момента това, което направих, е прочувствено и от сърце. Не съм си подготвял никакви речи”, сподели Симеонов откакто реши да напусне групата на Има Такъв Народ и отхвърли да е заплашван или да са му предлагани пари.

В коридорите на Народното събрание обаче се говореше, че мизата за депутати-отцепници е към този момент 3 млн. евро, защото все още към момента на “Промяната” не доближават 7 гласа да се закрепи държавното управление. За вота на съмнение против държавното управление ГЕРБ, Движение за права и свободи, “Възраждане” и Има Такъв Народ имат общо 125 депутати, а Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България дружно с шестимата отцепници - 115.

Точно поради натиска върху депутати, от Има Такъв Народ упорстваха дебатите по вота да са по-скоро, даже в неделя. Но председателстващият съвещанието Мирослав Иванов разгласи, че изключителното съвещание ще е във вторник от 11 часа.
Декларация на “Възраждане”: Имаше опит за Майдан
Пак разтърваваха депутатите



Костадин Костадинов

Вчера станахме очевидци на опит за Майдан в България. Това уточни водачът на “Възраждане” Костадин Костадинов в декларация от името на парламентарна група във връзка митинга в поддръжка на сваления от поста ръководител на Народно събрание Никола Минчев.

Опитът обаче не съумял да се получи изцяло, тъй като Майдан се правел с мъже, а не с платени соросоиди, съобщи още Костадинов. “Вчера на този митинг, на който участваха хора, непринудено проведени, несъмнено, които посочваха “този народен представител е от верните, а този не е от правилните”, там се видя по какъв начин тези хора поругаха дървото, което стои пред Народното събрание и е знак на майките на децата с увреждания”, разяснява той.

Предстои спор за избор на съмнение, ще има и гласуваме, дано не допуснем да ни лишават страната, съобщи водачът на “Възраждане”.

На собствен ред Явор Божанков от Българска социалистическа партия съобщи, че Костадинов се страхувал от това, което хората са видели, а точно по какъв начин “Възраждане” гласоподава дружно с Движение за права и свободи.

Последва замяна на реплики откъм банките на Движение за права и свободи и Политическа партия. Хамид Хамид изясни, че Настимир Ананиев го е дръпнал за сакото, а Ананиев, че Хамид го е бутнал. Наложи се останалите депутати да ги разтърват.

Народното събрание би трябвало да знае авансово позицията на премиера в Брюксел за районен съд Македония
Президентът: Българският парламент не е пазарище
Дискредитират политическата система



Президентът Румен Радев настоя министър председателят Кирил Петков да разгласи авансово позицията си за РСМ в Брюксел идната седмица на лидерската среща.

Партиите би трябвало да са наясно, че с калните битки между тях дискредитират цялата политическа система. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в отговор на въпрос за свадите в Народното събрание и откритото говорене за търговия на депутати. Президентът сподели, че като всички българи, следи с оскърбление разпада на актуалното Народно заседание.

“Българският парламент не е пазарище - едните пазарят депутати, другите се договарят да връщат остарелия корупционен модел. Убиват го с речта си, с държанието си, с популизма и с братуването сред политически съперници в името на властта”, съобщи Радев.

“Всеки опит за замяна или заобикаляне на националната позиция за РСМ ще има тежки последици. Народното събрание и българите би трябвало да знаят авансово тъкмо каква позиция ще отстоява министър-председателят в Брюксел”, сподели президентът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР