Залата с 3004 места е претъпкана, а стотици правостоящи извисяват

...
Залата с 3004 места е претъпкана, а стотици правостоящи извисяват
Коментари Харесай

Борисов между амбициите за газов хъб и фалшивото кранче на "Турски поток"

Залата с 3004 места е препълнена, а стотици правостоящи извисяват телефоните си към тавана. Опитват се да снимат съветския президент Владимир Путин и турския му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган; даже високият хазаин наподобява малък, защото сцената е надалеч.

Двамата излизат след тържествена музика, каквато нормално звучи за посрещане на турския държавен глава на многохилядните му манифестации. Те се редуват да акцентират изгодите от взаимната си работа за района и за личните си страни. Ердоган притества интереса на Европа, само че не скрива кой съгласно него печели най-вече от плана и това не е нито Европа, нито Русия.

И от двамата звучат благодарности и съвсем всякога, когато ги изричат, камерите се стопират върху няколко души на първия ред. Сред тях са сътрудниците им водачи от България и Сърбия, министър председателят Бойко Борисов и президентът Александър Вучич.

Така газопроводът " Турски поток " става материална действителност в конгресния център " Халич " в Истанбул. Материална, тъй като най-малко първата му тръба (и част от втората) са факт, а първата даже работи, без значение от американската опасност за наказания. Борисов, в чиято страна влиза тръбата, не се уморява да употребява друго наименование за плана и частта му сега, когато премине българската граница - " Балкански поток " (макар при достигането си до сушата на Балканите той към момента да е " Турски " и по този начин да го назовават и в Сърбия). Причината е, че на българска земя той официално е част от националната газоразпределителна мрежа. " На територията на България няма " Турски поток ", " повтаря той и не скрива яда си към публицистите, които употребяват друго име.

Борисов има вяра, че и други могат да назовават по същия метод плана, който за България заменя един източник на съветски газ с различен, само че ѝ носи и директни такси (възможност, за която ще си заплати стотици милиони евро). Пред камерата (или по-точно пред екраните на всички, които го следват във " Facebook " ), по време на беседата си с Вучич, той издейства заричане и Сърбия да употребява термина " Балкански поток ". Симпатизиращи на Вучич сръбски издания незабавно подхващат и двата термина: след обещанието му думата " Балкански поток " се появява и в тях, и в изявления на профилите му в обществените мрежи, само че като част от " Турски ".



Малко преди тази среща камерите в залата на центъра " Халич " улавят друго. След като президентите на Русия и Турция описват за всички изгоди за Европа от нейната тръба на " Турски поток ", Борисов и Вучич са поканени на сцената като двама от дузина присъстващи, на които би трябвало да се изкажат благодарности, и застават до Путин и Ердоган. Пускането на " Турски поток ", несъмнено, не става в залата, а с видеоконферентна връзка с Анапа и Къйъкьой, в Русия и Турция, с утвърждението на държавните глави.

Тук идва " изненадата " (по думите на Ердоган) и " шоу моментът " (според ТАСС) за балканските посетители. След като тръгналият по тръбата газ свързва Анапа и Къйъкьой, всички на сцената са приканени да пристъпят с крачка. Когато две сложени на сцената две тръби с надписи " Турецкий поток " и TurkStream се ливат в една, Борисов и Вучич имат опция, пред всички тези погледи, дружно с Путин и Ердоган да повъртят символичния червен кран.

С това се изчерпва и присъединяване им в церемонията, обновила енергийната карта на района.

Едно не се е трансформирало след нея. По " Балкански поток " ще тече извънредно съветски газ, от който Сърбия и Унгария, когато европейската тръба бъде приключена, ще купуват закрепени количества. " Газпром " резервира мощността му, с цел да може да транспорти тези размери от " Турски поток ", и те няма да се търгуват на българска територия; нещо, което Борисов не оспори по време на брифинга на летището в София. Впрочем самият министър председател стартира да разяснява вчерашното събитие с думите: " Турция и Русия пуснаха своята част от " Турски поток ".

 Борисов сред упоритостите за газов хъб и подправеното кранче на
© Associated Press

Като употребява " Балкански поток ", той се пробва да насочи вниманието към бъдещата роля на България на страна, която транзитира газ. На въпроса за мощността, непокътната от " Газпром ", той отговори с думите: " Разбира се, че е (газопроводът) запазен, това значи, че има смисъл да строим. И ние през днешния ден резервирахме 320 млн. куб. м полутечен. " Има се поради газът от Александруполис, който би трябвало да идва през интерконектора сред Гърция и България. Това, също по вчерашните му думи, ще помогне да се внася газ от разнообразни източници - " съветски, американски, азерски ".

Проблемът е, че купата " транзитираща и разпределяща страна " (заради планове като Трансанадолския газопровод (ТАНАП) и " Турски поток " ) към този момент изиска Турция - по време на същата тирада в " Халич " Ердоган я нарежда като " световен хъб на енергийните доставки ". В Гърция ТАНАП се свърза с Трансадриатическия (ТАП), а и точно нейният терминал в Александруполис, от чиито акции Борисов през вчерашния ден разгласи, че България купува 20%, би трябвало да доставя американския полутечен газ. С Кипър и Израел Гърция ще опита да си обезпечи още един източник - Източносредиземноморския газопровод.

Така претендиращите да са " хъб " страни в района станаха няколко; Гърция и Турция обаче са по-близо до входа на доставките и не е напълно ясно какво и какъв брой огромно е преимуществото на България пред тях, когато всички упоменати планове бъдат приключени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР