Закуската е най-важното хранене за деня, споменавали се многократно в

...
Закуската е най-важното хранене за деня, споменавали се многократно в
Коментари Харесай

Перфектната закуска за теб и твоето семейство

Закуската е най-важното хранене за деня, споменавали се неведнъж в редица публикации. Много от нас обаче съвсем не намират време за закуската.

Според множеството диетолози тя оказва помощ на човек организмът му да се разсъни и да се зареди със сили за идния работен ден.

Хората, които след събуждането си не одобряват никаква храна, са със забавена обмяна на веществата, по-ниско равнище на захар в кръвта, с намалено внимание и влошена памет.

Коя е най-хубавата закуска обаче? Според някои експерти тя би трябвало да бъде минимална и доста лека - зелен чай с мед или малко ядки. Други обаче считат тъкмо противоположното.

Френската закуска се състои от кроасан, яйце, портокалов сок, конфитюр и кафе.

Турската закуска пък включва питка с овче сирене, кашкавал, маслини и кафе. Друга известна закуска, британската, пък е богата на мазнини – бъркани яйца с бекон, наденички и зеленчуци.

 Закусване

Има връзка сред закуската и климата. Калоричността на националните закуски зависи от това какъв брой по-студен е климатът. Толкова по-засищаща би трябвало да бъде утринното хранене.

Между 7 и 9 часа е идеалното време за закуска. Тя би трябвало да бъде уравновесена, т.е. да се състои от 1/3 от дневната норма белтъчини, 2/3 от тази на въглехидрати и до 1/5 от нормата мазнини.

Белтъчините, които се съдържат в месото, рибата, млякото, яйцата, засищат за целия ден. Ненаситените мазнини се усвояват по-бързо, в сравнение с наситените и се считат за по-полезни (авокадо, бадеми, орехи). Въглехидратите обезпечават силата, нужна за събуждането на организма.

Организмът се нуждае и от целулозата от овесените ядки и пълнозърнестия самун. Хранителните нишки основават възприятието за задоволеност, възстановяват обмена на мазнините, подтикват работата на червата.

Ако за лятната закуска са подобаващи чаша кафе, мляко и пресни плодове, зимната би трябвало да бъде овесени ядки, стафиди, ябълки, портокал или киви.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР