Законите за изменение и допълнение на Закона за здравето и

...
Законите за изменение и допълнение на Закона за здравето и
Коментари Харесай

Държавен вестник публикува Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето

Законите за изменение и допълнение на Закона за здравето и за изменение на Наказателния кодекс, признати от Народното събрание на 13 март 2020 година, са обнародвани през днешния ден, 14 март 2020 година, в ексклузивен брой на Държавен вестник.

Текстовете са налични на уеб страницата на Държавен вестник https://dv.parliament.bg/DVWeb/index.faces.

Промените са по отношение на оповестеното с решение на Народно събрание изключително състояние и възходящото разпространяване на вируса COVID-19 за предприемане на нужните ограничения за неговото ограничение на територията на Република България.



В закона за изменение и допълнение на Закона за здравето се вършат следните промени: в член 63 се основава алинея 6 – „ ограниченията по алинея 1 могат да включват и възбрана за влизане на територията на страната на жители на други страни в случаи на оповестено изключително състояние по член 84, т. 12 от Конституцията на Република България, като се изключи жителите с непрекъснато дълготрайно или дълготрайно престояване на територията на Република България, както и членовете на техните фамилии “.

В член 215 изречение 1 се променя по този начин: „ Болен от заразна болест, посочена в член 61, както и контактно лице, което посредством проучване е с доказано носителство на заразна болест, посочена в член 61, който откаже наложителна изолираност и лекуване, се санкционира с санкция в размер на 5 000 лв. “.

В Закона за здравето са планувани и промени в Закона за публичните поръчки: в член 13, алинея 1 се основава т. 21 – „ при закупуване от възложителите на медицински произведения и персонални защитни средства, нужни за обезпечаване на противоепидемичните ограничения, въведени с акт на министъра на опазването на здравето или шеф на районна здравна ревизия, в случаите на оповестено изключително състояние по член 84, т. 12 от Конституцията на Република България “.

Законът за изменение и допълнение на Закона за здравето влиза в действие от деня на неговото обявяване – 14 март 2020 година

В Закона за изменение на Наказателния кодекс в член 355 се вършат следните промени и допълнения “:

В алинея 1 след думата „ разпоредба “ се прибавя „ правила или ограничения “, а думите „ с пробация или с санкция от 100 до триста лв. “ се заменят с „ с отнемане от независимост до три години и санкция от хиляда до 10 хиляди лв. “.

Ал. 2 се променя по този начин: „ (2) Ако действието е осъществено по време на зараза, пандемия или изключително състояние, обвързвано със смъртни случаи, наказването е отнемане от независимост до пет години и санкция от 10 до петдесет хиляди лв. “.

Novini.bg ви дава опция да следите настоящите данни за смъртоносния китайски ковид в действително време:


Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР