Законът за образованието на практика не засяга децата на украинските

...
Законът за образованието на практика не засяга децата на украинските
Коментари Харесай

Украинският посланик: Манипулират ви, българското малцинство продължава да учи майчиния си език

Законът за образованието на процедура не визира децата на украинските българи. Това съобщи пред публицисти в Народното събрание посланикът на Украйна у нас н.пр. Микола Балтажи, който се срещна с ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев поради информациите, че някогашната руска република потиска с нови законови промени идентичността на малцинствата си.

„ В българската гимназия в Украйна се преподава и на български, и на украински, като до IV клас образованието е на български, украинският се учи като предмет, а по-късно нещата се обръщат”, изясни дипломатът. Той акцентира: „ Нищо не се закрива!” и съобщи, че тематиката се политизира за операция.

По думите му новият Закон за образованието заменя руските стандарти с европейски. Според конституцията на Украйна държавният език е украински, само че се подсигурява съблюдаване езика и на националните малцинства, в това число и на българското, акцентира посланикът, представен от Българска телеграфна агенция.

Балтажи добави, че наскоро извършените самостоятелни външни атестации на възпитаници в Задкарпатието, където доминира унгарското малцинство, са посочили доста ниско притежаване на украински език, което пък на собствен ред спъвало децата по-късно при кандидатстване в украинските университети, както и при предпочитание за работа в администрацията.



Дипломатът уточни, че Киев е дал текста за експертиза в Съвета на Европа.

„ За мен най-важно е, че няма да има никаква смяна, която да визира българското национално малцинство, каквито терзания има”, разяснява Димитър Главчев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР