Закъсненията в предоставянето на Украйна на западни системи за далечно

...
Закъсненията в предоставянето на Украйна на западни системи за далечно
Коментари Харесай

ISW: Забавянето на западното оръжие попречи на Украйна във войната

Закъсненията в даването на Украйна на западни системи за далечно обстрелване, усъвършенствани системи за противовъздушна защита и танкове ограничиха способността на Украйна да се възползва от опциите за по-големи контранастъпателни интервенции, показани от дефекти и неуспехи в съветските военни интервенции. Но бавното разрешаване и идване на помощ не са единствените фактори, ограничаващи способността на Украйна да стартира продължителни широкомащабни контраофанзивни интервенции.

Това написа в новата сводка на " Института за проучване на войната " (ISW). 

И други фактори за украинската войска и вземането на украински политически решения също способстваха за забавянето на контранастъплението. ISW не може да реши, че всички украински военни решения са били оптимални. Но Украйна няма забележителна локална военна промишленост, която да се обръщат към при липса на западна поддръжка. Колебанието на Запада да доставя оръжия по време на война не регистрира задоволително предсказуемото условие Украйна да премине от руските към западните системи незабавно щом Западът се ангажира да помогне на Украйна да се пребори с нашествието на Русия през 2022 година

Военната помощ, предоставена от ръководената от Съединени американски щати западна коалиция, е от значително значение за оцеляването на Украйна и рецензиите в този отчет илюстрират смисъла на тази помощ, както и нейните ограничавания. Западните военни препоръки преди нашествието на 24 февруари помогнаха на украинската войска да устои на първичната съветска инвазия. Западните оръжейни системи, като противотанковата ракета Javelin, помогнаха на Украйна да победи тази офанзива и да върне съветската офанзива против Киев назад към началните й точки. Предоставянето на съществени оръжейни системи и муниции от руската ера от членовете на западната коалиция поддържа украинската войска да работи през цялата война . Доставката на по-модерни западни системи като създадената в Съединени американски щати 155 мм артилерия през април и по-късно HIMARS през юни улесни украинската контраатака, която освободи по-голямата част от област Харков и по-късно западната област Херсон. Пристигането на западните системи за противовъздушна защита NASAMS през ноември оказа помощ за притъпяване на акцията с съветски дронове и ракети, атакуващи украинска гражданска инфраструктура.
 Зеленски: Доставката през август на танковете Abrams е прекомерно късно
Зеленски: Доставката през август на танковете Abrams е прекомерно късно

Но благодари на западните съдружници за проектите за военна помощ

Войната се е развила до момента в три огромни интервала. Руснаците имаха самодейността и бяха в нахлуване от 24 февруари до 3 юли 2022 година, след което офанзивите им кулминираха. Украинците иззеха самодейността и започнаха широкомащабни контраофанзиви през август, които продължиха до освобождението на западната част на Херсонска област на 11 ноември. Оттогава Украйна не съумя да стартира нова огромна контраатака, позволявайки на спора да премине в позиционна война и позволявайки на руснаците опцията да си върнат самодейността, в случай че решат и да вдигнат летвата за бъдещи украински контраофанзиви, даже и да не го създадат. Моделът на доставка на западна помощ мощно оформи модела на този спор.

Нежеланието на Запада да стартира да доставя Украйна със западни оръжейни системи от по-висок клас, по-специално танкове, системи за удар с огромен обхват и системи за противовъздушна защита, ограничи способността на Украйна да стартира и продължи широкомащабни контраофанзивни интервенции.

Индикатори, че съветските офанзиви ще доближат кулминационна точка и че западните оръжия ще са нужни в мащаб, се появиха ясно в края на май и юни. ISW означи на 28 май, че " Украйна може да има късмет да стартира обилни контраофанзиви с положителни изгледи за триумф ". Западът изпращаше на Украйна съоръжение и муниции от руската епоха за доставяне и подмяна на руските системи на Украйна, само че ръководителят на украинското Главно военно разследващо ръководство (ГУР) Вадим Скибицки предизвести на 10 юни, че украинските сили са на привършване на руските доставки. Западните чиновници започнаха обществено предизвестие, че на 24 юни запасите от руско съоръжение са на привършване. Съединените щати позволиха доставката на 155 мм гаубици на 21 април и тези системи започнаха да идват в Украйна на 29 април. Съединените щати позволиха HIMARS в края на май, което стартира идване на 23 юни. Западната коалиция не се приготви да даде на Украйна бронирани транспортни средства през този интервал.

Ако задачата на Запада е била да редуцира войната посредством ускорение на освобождението от Украйна на окупираната територия, оценката, че запасите от оръжия от руската ера, държани от другарски страни, са на привършване, трябваше да провокира фундаментална смяна в даването на западна помощ, започваща през юни 2022 година, Западната коалиция няма потенциал да създава съветски оръжия или муниции в мащаб, тъй че изчерпването на остатъците от Студената война на тези системи ясно демонстрира, че Западът ще би трябвало да трансферира Украйна към цялостно разчитане на западните системи, с цел да може Украйна да има някакви военни въобще в бъдеще, да не приказваме за поддръжка на способността на Украйна да продължи да води продължителна война против Русия. Следователно Западът трябваше да стартира да слага условия за прекосяване на Украйна към потреблението на западни оръжейни платформи, в това число танкове, артилерия и самолети, до началото на лятото на 2022 година и преди плануваната кулминационна точка на съветските настъпателни интервенции.

Тази контраатака беше замайващ триумф, възвръщайки над 12 000 квадратни километра територия в шестдневно стремително нахлуване, което завладя и унищожи някои от най-елитните механизирани елементи в съветската войска.

Украинците последваха контраофанзивата в Харков с контранастъпление в Херсонска област. Те започнаха да дефинират условия за интервенции в Херсон още на 23 юли, като ескалираха през септември и октомври и приключиха с съветското евакуиране от западната Херсонска област на 11 ноември 2022 година

Тази контраатака продължи доста по-бавно и внимателно от контранастъплението в Харков, частично тъй като украинците желаеха да избегнат сраженията в (и по този метод да унищожат) град Херсон, само че значително тъй като до този миг те се опасяваха, че до този миг се опасяваха да изчерпят опциите си за контраатака. Западът към момента отхвърляше да доставя бронирани транспортни средства и все по-често предупреждаваше за дефицит на доставки даже на артилерийските системи и муниции, които доставяше.

Забавянето на Запада в даването на Украйна на материалите, нужни за контранастъпателни интервенции, вместо това има резултат на снежна топка върху способността на Украйна да организира и поддържа контранастъпление. След като не съумя да стартира да слага условия за изпращане на бронирани транспортни средства на Украйна през май и юни, когато нуждата ставаше явна, Западът към момента не се приготви да го направи, когато стартира украинската контраатака. По този метод украинците нямаха никаква убеденост, че ще получат размени за оръжейни системи, изгубени или развалени при нова контраатака и затова евентуално станаха по-предпазливи при вземането на решение да стартират и продължат контраофанзивите след освобождението на западна Херсонска област.

Неспазването на уговорката за даване на контранастъпателни средства в мащаб след приключването на Херсонската контранастъпление способства за закъснение на започването на всевъзможни последващи контранастъпления. Ефектите от този неуспех и от предпазливостта, която той евентуално е провокирал у украинските водачи, може да помогне да се изясни фактът, че украински публични лица рутинно посочваха, че имат намерение да продължат контраофанзивите през зимата на 2022 и 2023 година, до момента в който някои западни чиновници споделиха вместо това, че чакат мъртвило се борят през зимата и затова не виждат неотложност в даването на спомагателни материали. Във всеки случай украинските сили не са почнали нова широкомащабна контраатака след съветското евакуиране от западния бряг на Херсонска област в средата на ноември.

Руснаците се възползваха от тези забавяния и неуспехи и  възобновиха офанзивата си против Бахмут в края на юли, макар че тя набра скорост едвам когато силите на Вагнер започнаха да се насочват към нея (макар и без да вършат обилни териториални придобивки) през октомври-ноември.

Офанзивата в Бахмут съответства с трагичната въздушна акция против украинската цивилна инфраструктура, която стартира на 10 октомври и употребява останалите съветски ресурси от прецизни ракети, както и безпилотни самолети, които Москва закупи от Иран.

Както офанзивата в Бахмут, по този начин и акцията с ракетни дронове оказаха напън върху Украйна, което отвлече вниманието от напъните за подготовка за по-нататъшни контраофанзиви - офанзивата в Бахмут, като притегли украински подкрепления към отбраната на града, и офанзивите по инфраструктурата, като отклониха вниманието на украинското командване от полесражение. Калният сезон през октомври и ноември също забави интервенциите, само че не ги спря.

Първоначалното разполагане на мобилизирани съветски резервисти беше значително пагубно за Русия и не представляваше сериозна спънка за продължаването на контранастъпателните интервенции на Украйна.

С течение на месеците и се проточиха до 2023 година обаче, руснаците преразположиха стандартни елементи, евентуално попълнени с мобилизирани резервисти, с цел да втвърдят бранша на фронта (Луганск), към който наподобява се насочи и запълни идната украинска контраатака изведете тези елементи с мобилизиран личен състав по по-ефективен метод.

Руските сили също изразходваха обилни запаси през есента на 2022 година, с цел да основат дълга линия от поддържащи полеви укрепления в Луганска област за отбрана против украинския прогрес.

Масовата готовност на съветски пандизчии от групата " Вагнер " бързо генерира десетки хиляди бойци , които бяха употребявани в човешки вълнови офанзиви, които генерираха ужасни жертви от съветската страна, само че оказаха огромен напън върху украинските бранители през ноември, декември и януари.
 ISW:
ISW: " Вагнер " употребява пандизчии като пушечно месо в Украйна

Украйна чака съветска офанзива напролет

Неспособността на Украйна да провежда следваща контраатака през ноември след съветското евакуиране от западната Херсонска област даде на Русия време и пространство да стабилизира своите линии и да окаже напън върху Украйна, на което Киев трябваше да отговори.

Много фактори без подозрение способстваха за неуспеха на Украйна да продължи контранастъпателните интервенции след Херсон, само че неуспехът на Запада да обезпечи нужните материали сигурно беше основен. По този метод този неуспех разреши на руснаците отчасти да възвърнат самодейността във войната, почнала през ноември, и да открият отбранителни позиции, представляващи доста по-голямо предизвикателство за идващото контранастъпление, в сравнение с руснаците биха могли да слагат през ноември-декември.

Включването на западни оръжейни системи като танкове и самолети лишава доста време. Много украински бойци би трябвало да бъдат подготвени да ги употребяват. Трябва да се изградят логистични системи, които да ги доставят. Трябва да се инсталират аварийни елементи и да се оборудват депа за ремонта им. Неизбежното закъснение сред обещанието за изпращане на такива системи и способността на украинците да ги употребяват значи, че западните водачи би трябвало да ги ангажират, когато се появят най-ранните знаци, че ще бъдат нужни, а не когато обстановката стане ужасна. Ако западните водачи започнаха да слагат условия на Украйна да употребява западни танкове през юни 2022 година, когато се появиха първите ясни знаци, че ще са нужни западни танкове, украинските сили щяха да могат да стартират да ги употребяват през ноември или декември.

Украйна въпреки всичко може да стартира от дълго време планувана контранастъпление тази зима, което би смекчило ненапълно следствията от забавянето на Запада в даването на нужната помощ. Забавянето в започването на контранастъплението до момента обаче разреши на руснаците да слагат условия, с цел да я създадат по-трудна и по-скъпа. Забавянето също по този начин разреши на Русия да сложи условия за лична атака, което доста усложни дизайна на украинската акция.

Може да се наложи Украйна да изчака до края на пролетта или началото на лятото, преди да възобнови широкомащабните си старания за освобождение на стратегически жизненоважен терен. Продължаващите съветски настъпления може да донесат повече облаги преди този момент.

Западът ще би трябвало да заобикаля да прави неправилното умозаключение, че бъдещите украински контраофанзиви са невъзможни въз основа на график, натрапен от личните си забавяния  в обезпечаването на нужните материални и метеорологични условия. Настоящите и планувани съветски офанзиви доста евентуално ще кулминират без реализиране на оперативно решителни облаги и по способи, които биха могли да основат доста удобни условия за украинските контраофанзиви, изключително откакто Украйна погълне идващите западни танкове.

ISW продължава да смята, че Украйна може да освободи сериозни терени с актуалните и обещани равнища на западна поддръжка и че е въпрос от жизненоважен народен интерес за Съединените щати и техните западни сътрудници Украйна да направи това.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР