Захарното изкуство създава красота и здрави приятелства“, това каза в

...
Захарното изкуство създава красота и здрави приятелства“, това каза в
Коментари Харесай

Шеф Мария Озтюрк: Захарното изкуство създава красота и здрави приятелства

„ Захарното изкуство основава хубост и здрави другарства “, това сподели в изявление за bTV началник Мария Озтюрк, българка, която популяризира България по света с изкуството си. Известният захарен декоратор сподели свои шедьоври извънредно в студиото на „ Тази събота “.

Всички празници, и българските, и турските са уважавани в нашия дом, описа Мария

Един от тях е икона от захарно тесто. С нея тя е взела участие предходната година в галерия в Несебър, част от плана „ Моята България “. Произведението е копие на икона от музея в Несебър, като са следвани всички иконографски догми. Боите са сладкарски, т.е. тя е годна за консумация.

Снимка: btvnovinite.bg

Шеф Озтюрк посочи, че задачата не е била тази икона да бъде изядена, а да взе участие в галерия. Съхранението ѝ не е мъчно – задоволително е да е защитена от влага, с цел да може да се запази с години.

Шеф-декораторът живее от 20 години в Истанбул, само че популяризира България по света

От захар известният декоратор е изработила и 3D шедьоври от захарно тесто – Софийската синагога (част от плана „ 20 емблeматични места в София “) и най-новият ѝ план – църквата „ Света София “.

Снимка: btvnovinite.bg

Шеф Озтюрк е приключила дърворезба и скулпутра. Покрай сина си стартира да прави сладкиши, само че общоприетите торти не са ѝ чак толкоз забавни. Затова осъществя своя живописен гений в захарни планове.

Гледайте повече във видеото!

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР