Естествено, че има риск, aко ние не излезем и не

...
Естествено, че има риск, aко ние не излезем и не
Коментари Харесай

Ангел Петров за машинното гласуване: Има ли риск за удостоверяването?

„ Естествено, че има риск, aко ние не излезем и не кажем, че удостоверяването на машините би трябвало да завърши до съответна дата и след тази дата да сме наясно, че няма да има машинно гласоподаване. Риск постоянно ще има. За разлика от локалните избори тук имаме и изпращане на машини в чужбина. “ Това сподели Ангел Петров, някогашен основен секретар на Министерството на електронното ръководство. Той бе освободен от служба, тъй като нямал качествата да я прави.

Петров съобщи, че апелира и на първа инстанция всичко е в негова изгода.

Той добави, че за първи път липсват таблицата с отразените мнения и бележки.

 Избирателите могат да ревизират коя е тяхната секция България 2 мин. Избирателите могат да ревизират коя е тяхната секция  Росица Матева: Процедурата за машините е стартирана Тази сутрин 4 мин. Росица Матева: Процедурата за машините е стартирана  Росица Матева: Най-напред гласувайте в квадратчето с номера на партията и след това в кръгчето за претендент Лице в лице 5 мин. Росица Матева: Най-напред гласувайте в квадратчето с номера на партията и след това в кръгчето за претендент  Изборната администрация ще получи повече пари за идния избор България 2 мин. Изборната администрация ще получи повече пари за идния избор  Избирателите могат да ревизират коя е тяхната секция България 2 мин. Избирателите могат да ревизират коя е тяхната секция  Росица Матева: Процедурата за машините е стартирана Тази сутрин 4 мин. Росица Матева: Процедурата за машините е стартирана  Росица Матева: Най-напред гласувайте в квадратчето с номера на партията и след това в кръгчето за претендент Лице в лице 5 мин. Росица Матева: Най-напред гласувайте в квадратчето с номера на партията и след това в кръгчето за претендент  Изборната администрация ще получи повече пари за идния избор България 2 мин. Изборната администрация ще получи повече пари за идния избор

„ Ние не знаем какво е мнението на Централната изборна комисия върху тези 20 работни дни. Това, на което се подчертава в сегашната методика, е че срокът за засвидетелствуване е 20 дни и стартира от момента, в който се получат тези механически устройства за машинно гласоподаване. Но забележете, не както написа в Изборния кодекс от приемането на техническите устройства, а написа от приемането на техническите устройства готови по този начин, както ще се употребяват в изборите. Това е Абсолютно невероятно. Няма по какъв начин, тъй като с цел да ги получите във типа, в който написа - конфигурирани настроени и параметризирани - това значи, че вие би трябвало да имате утвърдената от ЦИК бюлетина от машинно гласоподаване, което се случва най-после “, добави Петеров

Той още веднъж повтори, че има риск да бъдат удостоверени машини.

„ Това се повтаряше неведнъж през последните няколко месеца. Аз го виждам като текст и в новата обновена методика, която е одобрена без без разискване със заинтригуваните страни, в това число ние не знаем даже, сподели Петров.  

Преди празничните дни от ЦИК също споделиха, че има проблем.

Не може да се съблюдава срокът от 20 работни дни  за трите институции, който е единственият в работни дни в Изборния кодекс. Сега предстоят доста празнични почивни дни и в случай че трите институции не работят в тези дни, мъчно ще се съблюдава срокът. Трудно е да се спазят всички периоди в Изборния кодекс, защото ние обявихме социална поръчка за изборите за Европейски парламент на 15 март. Прекратихме я поради изборите 2 в 1. В деня на излизане на указа обявихме новата социална поръчка. Има периоди, които са по Закона за публичните поръчки, които не могат да бъдат понижени “, посочи Росица Матева. “, предизвести зам.-председателят на ЦИК.

Според изборния специалист Даниел Стефанов има позитивен фактор - удостоверението е почнало малко по-рано.

„ Централното изборна комисия разбра, че не може да слага в такава комплицирано обстановка Министерство на електронното ръководство и двете организации, които вземат участие в удостоверението – в този период. Ние знаем, че тези 20 дни са проблем, тъй като в никакъв случай не могат да бъдат спазени. Въпросът е за какво никой до момента при отварянето на кодекса не промени този период, тъй като това основава сериозен проблем. Това беше част от казуса на предходните избори, когато се получи разминаването сред министерството и ЦИК, тъй като на практика и двете институции се опасяваха да си сложат действителен краен период “, изясни Стефанов.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР