Загубите за бюджета от нерегламентираните продажби на горива през миналата

...
Загубите за бюджета от нерегламентираните продажби на горива през миналата
Коментари Харесай

505 млн. лева по-малко в бюджета заради черен пазар на горива


Загубите за бюджета от нерегламентираните продажби на горива през предходната година са за 505 млн. лв., сочи изследване на Центъра за проучване на демокрацията, направено по поръчка на Българската петролна и газова асоциация. Според данните данък и Данък добавена стойност не е плащан върху 5.12% от продажбите на бензин и 14 на 100 от дизела, написа „ Дневник “.

За предходната година легално са продадени горива за 7.49 милиарда лв., а на още 1 милиарда лв. се правят оценка покупко-продажбите в сивия бранш. Според данните най-вече нерегламентирани продажби на горива има в областите Благоевград, Бургас, Варна и София-област.

Според Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията спрямо предходните години сивият бранш при горивата понижава. Уточнявайки, че данните не са от такова огромно изследване, през 2018 година нерегламентирано са се продавали 19% от дизела и 16% при бензините. Според Безлов това демонстрира, че ограниченията на държавното управление за ограничение на сивия бранш, подхванати през предходната година, работят.

Тихомир Безлов уточни, че недекларираните продажби на цигари през предходната година са 116 млн. лв.. На база практиката в този отрасъл той предложи усилване на съдействието сред бизнеса и страната. Специално за контрола на горивата можело да се употребяват и данните от тол системата.

Проучването демонстрира и още нещо любопитно. Въпреки че броят на моторните транспортни средства се усилва, техният междинен пробег понижава. Според изследването през предходната година при регистрирани 3.34 млн. транспортни средства действително движещи се са 2.964 млн. От тях 2.33 млн. са леки коли.

Изпълнителният шеф на БПГА Андрей Делчев назова голословни обвиняванията за картел на пазара на горива. Както е известно, в средата на април Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стартира инспекция по какъв начин се дефинират цените на всеобщите автомобилни горива. По мотив инспекцията Делчев изрази удовлетворение, че този път обект на инспекцията ще са е компании, които оперират лоу кост бензиностанции.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР