Загубата на слуха засяга приблизително 40 милиона възрастни, но само

...
Загубата на слуха засяга приблизително 40 милиона възрастни, но само
Коментари Харесай

Слуховите апарати могат да помогнат на хората със загуба на слуха да живеят по-дълго

Загубата на слуха визира почти 40 милиона възрастни, само че единствено един от 10 души, които се нуждаят от слухови апарати, ги употребява, демонстрират изследвания. Загубата на слуха също може доста да повлияе на всекидневието, затруднявайки разбирането на диалозите, следването на инструкциите и реагирането на предизвестия.

Когато обмисляте до каква степен загубата на слуха изисква слухов уред, разберете, че загубата на слуха не се отнася единствено до силата на звука, само че и до яснотата и способността за интерпретиране на звуци, изключително тирада. Слуховият уред може да бъде от изгода даже в случай че имате лека загуба на слуха. Може да ви помогне да уловите звуци, които може да пропускате, и даже да предотврати по-нататъшно утежняване на слуха.

Тези, които не употребяват слухови апарати, само че би трябвало да създадат носенето им една от новогодишните си резолюции, съгласно ново изследване от Keck Medicine от USC, оповестено в The Lancet Healthy Longevity.

„ Открихме, че възрастни със загуба на слуха, които постоянно употребяват слухови апарати, са имали 24% по-нисък риск от смъртност от тези, които в никакъв случай не са ги носили “, сподели Джанет Чой, MD, MPH, отоларинголог от Keck Medicine и водещ откривател на проучването. " Тези резултати са вълнуващи, тъй като допускат, че слуховите апарати могат да играят защитна роля за здравето на хората и да предотвратят ранна гибел. "

Предишни проучвания демонстрират, че нелекуваната загуба на слуха може да докара до понижена дълготрайност на живота (както и до други неприятни резултати като обществена изолираност, меланхолия и деменция). Досега обаче е имало доста малко проучвания, изследващи дали потреблението на слухови апарати може да понижи риска от гибел. Проучването съставлява най-изчерпателният разбор до момента на връзката сред загубата на слуха, потреблението на слухови апарати и смъртността в Съединените щати, съгласно Чой.

Чой и нейните сътрудници откриватели са употребявали данни, събрани от Националното изследване за проучване на здравето и храненето сред 1999-2012 година, с цел да разпознават съвсем 10 000 възрастни на 20 и повече години, които са минали аудиометрични оценки, тест, употребен за премерване на слуховите качества, и които са попълнили въпросници за своите потребление на слухов уред. Изследователите са наблюдавали техния статус на смъртност за междинен интервал на следене от 10 години след техните оценки. Общо 1863 възрастни са разпознати със загуба на слуха. От тях 237 са били постоянни консуматори на слухови апарати, които са били характеризирани като такива, които са съобщили, че носят апаратите най-малко един път седмично, пет часа седмично или половината от времето, а 1483 са разпознати като такива, които в никакъв случай не са употребявали устройствата. Субектите, които оповестяват, че носят устройствата по-малко от един път месечно или по-рядко, са категоризирани като нередовни консуматори.

Изследователите откриха, че разликата от съвсем 25% в риска от смъртност сред постоянно употребяващите слухови апарати и тези, които в никакъв случай не са употребявали, остава постоянна, без значение от променливи като степента на загуба на слуха (от лека до тежка); възраст, етническа принадлежност, приходи, обучение и други демографски данни; и здравна история. Няма разлика в риска от смъртност сред нередовните консуматори и в никакъв случай не употребяващите, което демонстрира, че инцидентното потребление на слухови апарати може да не обезпечи никаква изгода за удължение на живота.

Въпреки че изследването не изследва за какво слуховите апарати могат да оказват помощ на тези, които се нуждаят от тях, да живеят по-дълго, Чой показва скорошни проучвания, свързващи потреблението на слухови апарати с намалени равнища на меланхолия и деменция. Тя спекулира, че подобренията в психологичното здраве и познавателните качества, които идват с усъвършенствания слух, могат да насърчат по-добро изцяло здраве, което може да усъвършенства продължителността на живота.


Нива на загуба на слуха
Тежестта на загубата на слуха се категоризира в пет равнища: лека, лека, умерена, тежка и дълбока.

Лека загуба на слуха
Лека загуба на слуха е, когато най-тихите звуци, които можете да чуете, са сред 16 и 25 децибела (dB). Хората с лека загуба на слуха може да имат проблеми с чуването на тиха, далечна тирада или тирада в шумна среда.

Умерена загуба на слуха
Умерената загуба на слуха е, когато най-тихите звуци, които можете да чуете, са сред 41 и 55 децибела (dB). Хората с умерена загуба на слуха може да изпитват компликации да поддържат диалози, когато не употребяват слухов уред.

Тежка загуба на слуха
Тежка загуба на слуха е, когато най-тихите звуци, които можете да чуете, са сред 71 и 90 децибела (dB); На това равнище е евентуално да разчитате на четене по устните, когато разговаряте, даже когато употребявате слухови апарати.

Дълбока загуба на слуха
Дълбока загуба на слуха е, когато най-тихите звуци, които можете да чуете, са 91 децибела (dB) или по-високи. Вероятно ще разчитате на жестомимичен език и/или четене по устните на това равнище.

Кога да посетим аудиолог?
Ако подозирате, че имате загуба на слуха, неотложно посетете аудиолог за оценка на слуха. Трябва да помислите за тест за слуха, в случай че постоянно карате хората да се повтарят, имате усложнения да следите диалози, изпитвате тинитус (звънене в ушите) или имате проблеми със слуха в шумна среда.

Възрастните на възраст 18-55 години би трябвало да вървят на прегледи на слуха на всеки три до пет години, а над тази възраст всяка година.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР