Загубата на обоняние или аносмия, свързана със зараза с Ковид-19,

...
Загубата на обоняние или аносмия, свързана със зараза с Ковид-19,
Коментари Харесай

Kога се завръща напълно обонянието след Covid-19

Загубата на подушване или аносмия, обвързвана със болест с Ковид-19, се възвръща до една година, съобщи Франс прес, базирайки се на резултатите от проучване, оповестено в издание на Американската здравна асоциация.

За задачите му експерти от университета на Страсбург под управлението на Марион Рено са наблюдавали възобновяване на 97 души, при които коронавирусната зараза е протекла тежко. Изследователите са стигнали до извода, че загубата на подушване, обвързвана със болестта, рядко продължава повече от 12 месеца.

Изследваните на лица са страдали от остра аносмия в продължение на повече от седмица до година.

Загубата на подушване е един от присъщите признаци на коронавирусна зараза, засягащ сред 33 и 69% от пациентите. В множеството случаи то се връща една до две седмици след възобновяване, само че от време на време неналичието му продължава по-дълго.

В хода на проучването експертите от време на време са тествали участниците, които също по този начин е трябвало да дават отговор на въпроси по отношение на възвръщането на обонянието им. Паралелно с това откривателите са наблюдавали и други дълготрайни признаци на Ковид-19, в това число кашлица, непрекъснато главоболие, проблеми с дишането.

Резултатите от проучването демонстрират, че при множеството пациенти обонянието се е върнало до една година след възобновяване от болестта. През първите четири месеца от наблюдението обонянието се е възстановило при 83%, а след осем месеца - при 96,1 % от участниците.

Интересното е, че към половината от пациентите субективно са считали, че обонянието им не се е възстановило, макар обстоятелството, че това е посочено ясно от справедливи проби за разбиране на миризми.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР