Заглавието звучи така, сякаш говорим за поредното антинаучно изследване, с

...
Заглавието звучи така, сякаш говорим за поредното антинаучно изследване, с
Коментари Харесай

Вълните-убийци, дебнещи в океана, не са мит

Заглавието звучи по този начин, като че ли приказваме за следващото антинаучно проучване, с което жълтите вестници обичат да впечатляват.

Стама дума за големи талази, блуждащи към океана, които са способни да обхванат съвсем всеки транспортен съд. За разлика от изцяло предсказуемото цунами или стихия, блуждаещата вълна се появява изцяло ненадейно, нараствайки по пътя, подготвена да погълне всичко по пътя си.

Както знаете, страхът има огромни очи. Следователно дълго време съществуването на вълни-убийци се е считало за морска приказка и даже за мит. Но някой от екипажа на кораба, на пътя на който застанала сходна вълна, снимал това страшилище на видео.

Интересното е, че амплитудата на пораждане на вълната е съвсем самостоятелна от размера на водоема и времето. Събрахме всичко, което сега знаем за явлението, от което се опасяват всички моряци, които излизат в открития океан.

Гигантска единична вълна, която се появява изцяло непредвидимо в необятността на океана, дълго време се е считала просто за част мита на моряците. Едва през предишния век учените фактически получиха документирани доказателства за съществуването на това събитие. Убийствената вълна може да доближи до 30 метра - това е за минута височината на четиринадесететажна постройка.

Най-странното е, че се появяват съвсем ненадейно – откривателите към момента не са съумели да сформират никакъв, даже подобен логаритъм за появяването им. Следователно съвсем всеки транспортен съд, който напуща откритото море, е заплашен да бъде " нападнат " от такова гигантско страшилище.

Причини за пораждане

Никой не е схванал изцяло точните аргументи за това рисково събитие. По-скоро има толкоз доста фактори, които могат да допринесат за образуването на лъжлива вълна, че е просто невероятно да ги доведем до общ знаменател. Например елементарните талази могат да се движат към течението, което ги забавя в една точка, да се обединят и да се трансфорат в една гигантска вълна. Това се улеснява и от плитката вода, където вълните взаимодействат между тях, дъното и течението по едно и също време. Следователно става невероятно навреме да се планува появяването на лъжлива вълна, което значи, че също не е реалистично да се предпазим от тях авансово.

Много дълго време гигантските блуждаещи талази убийци се смятаха за празна небивалица. И това е изцяло разбираемо - просто прочетете още веднъж заглавието! Освен това съществуващият математически модел на появяването на морски талази просто не позволяваше съществуването на ненадейно зараждаща водна стена с височина повече от двадесет метра. Но на 1 януари 1995 година математиците трябваше да разработят аналитичната система отначало: вълната, която се появи на петролната платформа " Dropner ", надвиши 25 метра. Митът се оказа правилен и моряците дълго време не знаеха дали да се зарадват на потвърждението, или да стартират да се опасяват от към този момент напълно действителни вълни-убийци.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР