Загадъчната невидима тъмна материя, която съставлява по-голямата част от масата

...
Загадъчната невидима тъмна материя, която съставлява по-голямата част от масата
Коментари Харесай

Нова мистерия за тъмната материя

Загадъчната невидима тъмна материя, която съставлява по-голямата част от масата на галактиките, още веднъж обърква експертите след нови наблюдения на далечни галактики, които опонират на настоящето схващане за същността й, заяви Ройтерс.

Изследванията, чиито резултати бяха оповестени тази седмица, разкриха ненадейно противоречие сред наблюденията на концентрациите на тъмна материя в три солидни галактикически купа, обхващащи трилиони звезди, и теоретични компютърни симулации на това по какъв начин се разпределя тъмната материя.

Невидимата тъмна материя придържа звездите дружно в вселена. Тя също по този начин основава и невидимо скеле, което дава опция на галактиките да образуват клъстери. Свойствата й обаче са доста странни. Тя не излъчва, всмуква или отразява светлина и не взаимодейства с известни частици.

Въпреки че е главната част от материята във Вселената - към 96%, съществуването й е известно единствено от нейното гравитационно привличане на забележимата материя в космоса.

Новото проучване се основава на наблюдения с телескопа " Хъбъл " и Много огромния телескоп в Чили.

Новите наблюдения демонстрираха, че резултатът на гравитационната леща, създаден от галактики в космически купове, е надалеч по-силен от сегашната доктрина за тъмната материя, което допуска ненадейно огромна нейна централизация.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР