Задух, учестено сърцебиене, непреодолим страх, усещане, че умираш…Това са само

...
Задух, учестено сърцебиене, непреодолим страх, усещане, че умираш…Това са само
Коментари Харесай

Паническото разстройство – как да го разпознаем

Задух, учестено сърцетуптене, неизпълним боязън, чувство, че умираш…Това са единствено част от признаците, които може да изпита човек, който изпитва паническа офанзива.

Все повече хора се оплакват от под паника разстройства и споделят, че са преживявали такива епизоди най-малко един път в живота си. Според някои експерти причина за тази наклонност може да е стресът, който от ден на ден навлиза в живота на актуалния човек.

Какво съставлява паническото разстройство?

Хората с паническо разстройство имат чести и непредвидени пристъпи на суматоха. Тези пристъпи се характеризират с неочаквана вълна на боязън или дискомфорт, а също и с възприятие за загуба на надзор, даже когато няма ясна заплаха или причина. Не всеки, който претърпява припадък на суматоха, ще развие паническо разстройство. Това се споделя в уеб страницата на Националния институт по ментално здраве на Съединени американски щати в публикация от 2022 година, озаглавена „ Паническо разстройство: Когато страхът надделява “.

Паническите офанзиви постоянно включват физически признаци, които могат да се възприемат като сърдечен удар, трептене, изтръпване или интензивен сърдечен темп. Паническите офанзиви могат да се появят когато и да е. Много хора с паническо разстройство се тормозят от опцията да получат нова офанзива и могат доста да трансформират живота си, с цел да избегнат нова паник офанзива. Паническите офанзиви могат да се появяват постоянно - няколко пъти дневно, или рядко - няколко пъти годишно.

Паническото разстройство постоянно стартира в края на тийнейджърството или при започване на зрелостта. Жените са по-склонни да развият паническо разстройство, в сравнение с мъжете, се споделя още в обявата.

Признаците и признаците на паническото разстройство могат да включват:

Внезапни и повтарящи се под паника офанзиви на непреодолимо безпокойствие и боязън Усещане за липса на надзор, боязън от гибел или идна крах по време на паническата офанзива Силно терзание за това по кое време ще се случи идната паническа офанзива Страх или отбягване тук-там, където в предишното са се случвали под паника офанзиви

Физическите признаци по време на паническа офанзива могат да включват:

Силно или учестено сърцетуптене Изпотяване Втрисане Треперене Затруднено дишане Слабост или зашеметяване Изтръпване на ръцете Болка в гърдите Болка в стомаха или гадене

Какво предизвиква паническото разстройство?

Никой не знае сигурно за какво някои членове на фамилията получават паническо разстройство, а други не. Изследователите са открили, че няколко елементи на мозъка и някои биологични процеси могат да играят решаваща роля за страха и тревогата. Някои откриватели считат, че пристъпите на суматоха са като " подправени аларми ", при които типичните за организма ни инстинкти за оцеляване са дейни или прекомерно постоянно, или прекомерно мощно, или някаква композиция от двете. Например човек с паническо разстройство може да усети, че сърцето му бие, и да допусна, че получава инфаркт. Това може да докара до циничен кръг, вследствие на който човек да изпитва пристъпи на суматоха видимо от нищото - главната характерност на паническото разстройство. Изследователите изследват по какъв начин мозъкът и тялото си взаимодействат при хората с паническо разстройство, с цел да основат по-специализирани лекувания. Освен това откривателите преглеждат методите, по които стресът и факторите на околната среда играят роля в паническото разстройство.

Как се лекува паническо разстройство?

Ако имате признаци на паническо разстройство, посъветвайте се с здравно лице, безапелационни са от Института. След като разиска анамнезата ви, медикът може да организира физически обзор, с цел да се увери, че не физически проблем предизвиква признаците. Лекарят може да ви насочи към експерт по психологично здраве, да вземем за пример психиатър, психолог или клиничен обществен служащ. Първата стъпка към ефикасното лекуване е да се сложи диагноза, нормално от експерт по психологично здраве.

Паническото разстройство нормално се лекува с психотерапия, лекарства или и с двете. Посъветвайте се с здравно лице за най-хубавото лекуване за вас, поучават специалистите.

Как мога да оказа помощ на себе си и други хора с паническо разстройство?

Образовайте се

Добър метод да помогнете на себе си или на непосредствен човек, който може да се бори с пристъпи на суматоха или паническо разстройство, е да потърсите информация. Проучете предупредителните признаци, научете за опциите за лекуване и следете настоящите проучвания.

Общувайте  

Ако изпитвате признаци на паническо разстройство, проведете почтен диалог за това по какъв начин се чувствате с човек, на който имате доверие. Ако смятате, че другар или член на фамилията ви може да се бори с паническо разстройство, отделете време за диалог с него, с цел да изразите загрижеността си и да го уверите в поддръжката си.

Знайте по кое време да потърсите помощ

Ако вашата тревога или тревогата на непосредствен човек стартира да основава проблеми в всекидневието - да вземем за пример в учебно заведение, на работа или с приятелите и фамилията - е време да потърсите професионална помощ. Говорете с здравно лице за психологичното си здраве.

Източник: National Institute of Mental Health. U.S. Department of Health and Human Services, National Institutes of Health. Retrieved 2022, from https://www.nimh.nih.gov/health/publications/panic-disorder-when-fear-overwhelms 
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР