Задействана е процедура за проектиране и строителство на български специализиран

...
Задействана е процедура за проектиране и строителство на български специализиран
Коментари Харесай

България ще има собствен специален кораб за спасяване

Задействана е процедура за планиране и строителство на български профилиран транспортен съд за търсене и избавяне, съобщи служебният министър на превоза, осведомителните технологии и известията Христо Алексиев на среща във Варна с Веселин Миланов, помощник-ректор на Техническия университет и капитан Андрей Станев, специалист по морски технологии във висшето образователно заведение. Той е капитан на влекача, взел участие в интервенцията по избавяне на кораба „ Вера Су “, който беше затънал в морето край резерват „ Яйлата “.

Плановете са строителството на кораба да бъде финансирано със средства от стратегия „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027, а планът към този момент е включен в нейния обсег, преди тя да бъде изпратена за утвърждение в Брюксел. В началото на идната година изпълнителна организация „ Морска администрация “ ще разгласи процедурата. Министър Алексиев разясни, че този транспортен съд ще се употребява освен за избавителни интервенции, само че и за научни проучвания и образование на студенти.

Представителите на Варненския Технически университет и той разискаха правенето на техническо задание за планиране на плавателния съд. Според помощник-ректора Веселин Миланов, университетът има потенциал да образова студенти в региона на аварийно-спасителната активност. Предметът ще бъде преподаван на студенти от бакалавърската и магистърска стратегии на Висшето военноморско учебно заведение и Техническия университет във Варна.

„ След сполучливата реализация на интервенцията по спасяването на „ Вера Су “, за която от няколко интернационалните компании обявиха, че могат да проведат най-рано напролет на 2022 година, българската страна съумя със лични сили и средства да се оправи. Ние бихме желали този опит да се учи и предава на студентите в бъдеще “, съобщи капитан Андрей Станев.

За задачата сега се изготвя образователен проект и се инсталира филм с фрагменти от дроновете на Европейската организация за морска сигурност, посредством които ще може в детайли да се демонстрира на бъдещите спасители всеки стадий от акцията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР