Задават се доста неясни времена за американската пилотирана космонавтика. НАСА

...
Задават се доста неясни времена за американската пилотирана космонавтика. НАСА
Коментари Харесай

Тестовата пилотирана мисия на Боинг може да се превърне в оперативна

Задават се много неразбираеми времена за американската пилотирана космонавтика. НАСА скоро би трябвало да стартира да изпраща астронавти към “Международната галактическа станция ” с издигнати в Съединени американски щати галактически кораби. За тази цел са натоварени две компании – Боинг и СпейсЕкс. По публични данни и двете компании би трябвало да осъществят пилотирани галактически полети до края на 2018-та – Боинг през ноември, а СпейсЕкс – през декември. Това най-малко са формалните дати.

Неофициално знаем доста добре от разнообразни източници в ракетно-космическия бранш, че най-вероятно нито една от двете компании няма да е подготвена за пилотирани задачи през 2018-та година и е съвсем несъмнено че както стартът на боинговия пилотиран “Старлайнър ”, по този начин и този на мъсковия “Драгън 2 ” ще бъдат отсрочени за 2019 година. Забележете – отминало е първото тримесечие на 2018-та година, в този момент сме средата на април, а Боинг и СпейсЕкс към момента не са провели наложителните две безпилотни задачи на корабите. Преди да се насочат хора на тях, “Старлайнър ” първо би трябвало да излети с кулата си за спешно избавяне от наземна площадка, след което през август би трябвало да лети с ракета “Атлас 5 ” до станцията в роботизиран режим. За “Драгън 2 ” следва първо роботизиран полет до МКС в края на август, след което би трябвало да бъде извършен нов тест на кулата за спешно избавяне по време на различен роботизиран полет. Едва откакто роботизираните задачи на “Старлайнър ” и “Драгън 2 ” приключат, НАСА ще се осмели да изпрати хора в космоса с тях. Първоначално астронавти би трябвало да излетят на къси двуседмични задачи и в случай че тези пилотирани полети са сполучливи, корабите ще навлязат публично в употреба. 

Всякакви спомагателни отлагания обаче са вероятни и напълно не е наложително те да са по виновност на Боинг или СпейсЕкс – през януари подчертах, че главният затормозяващ фактор е самата НАСА и че нейната бюрократична просвета спъва напредъка на частниците [1]. Но в случай че частните компании не се оправят в период, този път нещата са съществени – подчертах също по този начин [2], че сега организацията няма да може да разчита на съветските кораби “Союз ”. Късно е да се вършат нови поръчки. За градежа на нов пилотиран транспортен съд “Союз ” са нужни три години – т.е. в случай че се подаде в този момент поръчка, корабите ще са подготвени чак през 2021 година. 

Така че опциите са единствено две – или някоя от двете компании (Боинг или СпейсЕкс) ще би трябвало да придобие подготвеност да транспортира астронавти най-късно през 2019 година, или НАСА остава без опция да изпраща хора на “Международната галактическа станция ”.

Агенцията оповести още преди няколко седмици, че ще се обмислят възможни други възможности за оправянето с тази алтернатива и ето до каква опция се стигна – след провеждането роботизираната задача на Боинг (засега планувана през август 2018-та), пилотираната задача може да бъде изменена – вместо да продължи две седмици, както беше планувано преди, тя ще бъде увеличена на шестмесечна и екипажът може да бъде повишен от двама на трима души [3]. Като допълнение се обмисля роботизираните полети на “Драгън 2 ” и “Старлайнър ” да включват и доставката на потребен товар. 

Така тестовата задача на “Старлайнър ” напряко изчезва и тя се трансформира в оперативна задача (а надлежно е доста евентуално нейното осъществяване да бъде изпълнено чак през 2019 година).

Сега единствено чакаме да забележим по кое време ще е идната актуализация на полетните дати и дали НАСА ще се възползва от тази опция.

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР