Зачестилите подмятания за пълна промяна на данъчната система в България

...
Зачестилите подмятания за пълна промяна на данъчната система в България
Коментари Харесай

Бизнесът се опълчи срещу "ревизорите" на данъчната система

Зачестилите намеци за " цялостна смяна " на данъчната система в България разтревожиха бизнеса и Асоциацията на работодателите излезе с остра декларация по въпроса. Случайно или не, позицията на АОБР се появи единствено ден след като президентът Румен Радев изиска спор за отпадане на плоския налог. Държавният глава посочи от дълго време познатите причини от репертоара на Българска социалистическа партия и другите леви сили - сегашната данъчна система била несправедлива, облагодетелствала най-богатите, натоварвала бедните и междинната класа, а също така ни отдалечавала от европейския модел. 

 

" Във връзка със зачестилите политически изявления по отношение на смяна на политиката по приходите, обвързвана с смяна на данъчната система , заставаме на кардинална позиция в поддръжка на актуалната данъчна система, която  е направена по този начин, че да обезпечава предвидими условия за осъществяването на стопанска активност в страната ", се споделя в общата позиция на най-големите работодателски организациии -  АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в АОБР. 

 

" Сегашният модел, който съществува от 2008 година, в продължение на 12 години е потвърдил успешността си по повод привличането на задгранични вложители у нас. Стабилната данъчна система е в основата на икономическото възобновяване и напредък след 2008 година, като трети мандат държавното управление удържа обещанията си в тази тенденция. Налагането на каквито и да е промени в нея, изключително откакто е потвърдила своята адекватност с непрекъснатото възстановяване на събираемостта и осъществяването на приходната част на бюджета, следва да бъде избягвано. ", акцентират работодателите.

Те напомнят, че неведнъж са искали друга полемика - за намаляване на общата данъчна тежест за бизнеса и жителите в поддръжка на икономическия напредък и работните места.

 

ЗА Данък добавена стойност

Специално Данък добавена стойност за заведенията организациите на бизнеса показват, че са " склонни да поддържат " намаляването на ставката, тъй като това не е смяна на данъчната система, а единствено " лимитирана антикризисна мярка с краткотраен темперамент, която ще работи в границите на една година за бранш, който бе подложен на колене в изискванията на икономическата рецесия, подбудена от пандемията COVID-19, и който се нуждае от бързи дейности за реанимация ".

 

След изнедадващия завой на премиера Борисов, който реши да смъкне от 20 на 9% налога за заведения за хранене, кафенета и питейни заведения, заваляха всевъзможни претенции за по-нисък Данък добавена стойност. Заради верижната реакция финансовият министър Владислав Горанов напомни, че Данък добавена стойност е главният източник на доходи за бюджета и че в случай че всички искания за понижаване на ставки бъдат задоволени, ще се наложи повдигане на подоходните налози.

 

КРИТИЦИ

Българска социалистическа партия от години крикитува плоския налог, макар че бе част от Тройната коалиция, която го вкара през 2008-2009 г.  Всички партии от левия политически набор от време на време атакуват 10%-процентната ставка за приходите с еднакъв мотив - била несправедлива. Всъщност няма нищо по-справедливо от пропорционалното облагане - който получава 1000 лева, заплаща 100 лева налог, който взима 10 000 лв., внася в хазната 10 пъти повече - 1000 лв..  

От известно време и някогашният десен министър председател Иван Костов приказва за анулация на плоския налог. Много политици, както и синдикатите, считат, че главният недостатък в нашия модел на ниска идентична ставка е, че няма необлагаем най-малко.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР