Забранителният списък с физически и юридически лица, свързани с Васил

...
Забранителният списък с физически и юридически лица, свързани с Васил
Коментари Харесай

Българският списък Магнитски беше обезсилен заради ВАС

Забранителният лист с физически и юридически лица, свързани с Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, глобени от Съединени американски щати по закона " Магнитски ", към този момент не съществува.

Това заяви в. " Сега ", като показва и повода - решенията на Върховен административен съд, с които съдът афишира за оскъдни дейностите на служебния кабинет от 2021 година, целящи да защитят държавните институции от индиректно попадане под американските наказания.

Списъците бяха формирани за да се забрани категорично на страната и общините да влизат в връзки с компании, организации и директно свързани лица до тримата от " Магнитски ". Върховен административен съд обаче приема, че комисията, която е взела решението кой да бъде прибавен в българските разширени описи, не е оправомощена по закон.

На въпросите на " Сега " до Министерството на финансите дали въпреки всичко остава в действие рекомендация за отбягване на бизнес връзки с тях, както и какви дейности ще се подхващат отсега нататък - от МФ дават отговор, че това са въпроси отвън компетентността им.

Българските описи " Магнитски " бяха атакувани от няколко от засегнатите от тях лица - в това число от майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева и притежателите на " Еврофутбол " братя Найденови. Един по един правосъдните разногласия се решаваха в ущърб на страната заради обстоятелството, че няма категорично българско закондателство, което да урежда въпроса по какъв начин да се третират глобени от непознати страни лица.

Правителството на Кирил Петков планираше да внесе законопроект в този смисъл, само че концепцията катастрофира през май, откакто.

Два месец по-късно кабинетът към този момент беше в оставка.

Междувременно прокуратурата " почисти " за следващ път Делян Пеевски, като отхвърли да го проверява за корупционни закононарушения (мотивът на Съединени американски щати за глобите против него) заради липса на данни за закононарушения. Илко Желязков също не беше разследван отвън предварителната инспекция. Производството против Васил Божков продължава да стои на трупчета, откакто прокуратурата дълго време отхвърляше даже да го разпита задочно.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР