Подготовката на изборите върви нормално, спокойно и в срок. До

...
Подготовката на изборите върви нормално, спокойно и в срок. До
Коментари Харесай

Росица Матева, ЦИК: До 25 май може да подадете заявление за гласуване с подвижна урна

" Подготовката на изборите върви обикновено, умерено и в период. До събота, 25 май изтичат значими периоди ". Това съобщи представителят на ЦИК Росица Матева по време на брифинг на Централната изборна комисия.

" Избирателите, които имат регистриран сегашен адрес в друго обитаемо място в страната и желаят да гласоподават по него1 би трябвало да подадат заявление в общинската администрация, с цел да бъдат включени в листата. Изтича и срокът за подаване на заявки, за гласоподаване с преносима кутия ", разясни Матева.

Хора, които имат усложнение в напредването или са с нарушено зрение, само че не са подали заявление за гласоподаване с преносима урна, могат да упражнят правото си на избор в избрани от ЦИК секционни изборни комисии. Те са на сутерен в здания, които са пригодени за хора с двигателни проблеми. Преценката дали гласоподавателят ще гласоподава в секцията на партера, е на самия гласоподавател.

Българите, които живеят в чужбина, ще могат да гласоподават в 769 изборни секции, които са в 60 страни. В 389 от тези секции сънародниците ни ще могат да гласоподават и за двата избора - За Народно заседание и за Европейски парламент. В останалите секции гласуването ще е единствено за Народно заседание.

Предстои ЦИК да дефинира броя на изборните секции в чужбина, където ще има машинно гласоподаване. По предварителни данни техният брой е към 245. Вчера в РИК са получени 195 машини с демоверсия с действителен брой партии и претенденти.

Утре в ЦИК ще стартират консултациите с партии и обединения за назначение на членове на СИК отвън страната. До 27 май би трябвало да бъдат назначени съставите на СИК в чужбина от Централната комисия. Вече има регистрирани наблюдаващи от шест организации.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР