Забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да обхване пушенето

...
Забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да обхване пушенето
Коментари Харесай

ПП-ДБ искат забраната за пушене на обществени места да важи за всякакви устройства и наргилета

Забраната за тютюнопушене на закрити публични места да обхване пушенето на всевъзможни устройства и произведения, в това число наргилета, оферират депутати от ПП-ДБ с план на промени в Закона за здравето. 

Предвижда се и повишение на санкциите за обекти, в които се нарушава възбраната, предава БНР.

Законопроектът вкарва понятието " приложимост на тютюневи и свързани с тях произведения ", което заменя понятието " тютюнопушене ". Така възбраната ще обхване изделията, при които няма пушене, стимулират се вносителите. В обсега ѝ ще бъдат включени и изделията за водна лула – наргилета, при които вредата за здравето идва от процеса по разпалване на сместа. 

Допълнителен фактор е многократното абсорбция от наргилето, което може да продължи 45 минути, за разлика от пушенето на цигара, показват още ПП-ДБ. По данни от интернационално проучване на Световната здравна организация България се подрежда на 5-о място измежду 42 страни по пушене на наргиле най-малко един път седмично от възпитаници на възраст 11-13 години. 

В плана не се планува повишение на санкцията за пушачи, нарушили възбраната, само че са заложени по-високи санкции при допускане на нарушаване в ръководен от надлежно лице обект – те ще стартират от 500 лв. и ще стигат до имуществена глоба от 8000 лв., в случай че става дума за юридическо лице. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР