Двата документа са подписани миналата година през февруари и ноември

...
Двата документа са подписани миналата година през февруари и ноември
Коментари Харесай

От НЗОК потвърдиха, че са издали две положителни становища за болница Мама и аз

Двата документа са подписани предходната година през февруари и ноември от краткотрайния шеф на касата доктор Йорданка Пенкова и шефа Станимир Михайлов
От Националната здравноосигурителна каса потвърдиха, че са дали две позитивни мнения за плана на болничното заведение " Мама и аз ".

На 30 април кабинетът позволи да стартира построяването на болничното заведение, а ден по-късно постановлението беше анулирано след остра социална реакция. Вчера от кабинета разгласиха стенограмата от съвещанието, а Изпълнителната организация " Медицински контрол "  публикува подробности за дадените от нея сложни оценки, след апели от Обществения съвет за основаване на Национална детска болница за гласност на документите за " Мама и аз ".   

В известие до медиите през днешния ден от НЗОК обясниха, че единият документ с позитивно мнение е подписан на 1 февруари 2023 година от краткотрайния шеф на НЗОК доктор Йорданка Пенкова.

Становището гласи: " Ако оценката на потребностите на популацията от здравна помощ покаже нужда от откриване на болничното заведение, съответните средства за финансиране ще бъдат планувани във финансовите проекти на НЗОК за интервала от 2026 година "

На 27 ноември НЗОК изпраща до Министерството на здравеопазването второ позитивно мнение за МБАЛ " Мама и аз ". То е подписано от шефа Станимир Михайлов, а мнението е сходно: 

" Ако комплексната оценка на потребностите на популацията от здравна помощ покаже съществуване на нужда от откриване на болничното заведение, ще е допустимо декларираните от лечебното заведение нови действия (за бюджета на НЗОК) да бъдат финансирани в интервала на тяхното осъществяване и в границите на одобрените от Надзорния съвет на НЗОК финансови параметри на болничното заведение за подписване на контракт със здравната каса ". 

По-рано през днешния ден служебният премиер Димитър Главчев обяви, че ще подаде сигнал в ДАНС и прокуратурата по случая с " Многопрофилна болница за интензивно лекуване " Мама и аз ", с цел да бъде направена цялостна инспекция на обстоятелствата и събитията, свързани с даването на позволение за създаване на лечебното заведение.

Решението на Министерски съвет да утвърди основаването на частната детска болница, часове по-късно то да бъде анулирано, както и настояването с проблема да се заеме прокуратурата възмути ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която назова премиера Главчев " цялостно въплъщение на модела ГЕРБ ".

" И той стартира като началника си Борисов да играе съпротива самичък на себе си, когато стане напечено. Главчев е разрешил построяването на частна детска болница. Неговият Министерски съвет я е дал своя вот единомислещо без нито един коментар. Сега Главчев дава на ДАНС и прокуратурата сигнал. Срещу кого? Срещу себе си? Срещу министрите си? ", пита Нинова. 

" Още по-нелепо става държанието на премиера, който първия ден пази решението, а на идващия се сеща, че служебно държавно управление би трябвало да провежда избори, а не да се занимава с дълготрайни въпроси. Хора, това е подигравка. Единственият метод Главчев да се снабди с някакво от малко малко достолепие е да каже кой го накара да вземе това решение и против какво, кой му подреди държавното управление, кой му сменя министрите? Кой ръководи действително страната, тъй като и на децата към този момент е ясно, че не е той ", разяснява още Нинова, представена от партийния пресцентър. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР