Заболяванията Чума по дребните преживни животни (ЧДПЖ) и Африканска чума

...
Заболяванията Чума по дребните преживни животни (ЧДПЖ) и Африканска чума
Коментари Харесай

БАБХ: Всички южни области в България са под специален надзор за ЧДПЖ

Заболяванията Чума по дребните преживни животни (ЧДПЖ) и Африканска чума по свинете (АЧС) са овладяни и под надзор у нас, само че България продължава да е със статут на страна, инфектирана с ЧДПЖ, защото има неликвидирано огнище в гр. Болярово.
Това заяви през днешния ден на брифинг за медиите изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) доктор Дамян Илиев, оповестиха от организацията. Мерките от страна на ветеринарните управляващи за предварителна защита и надзор на болестта, както и рестрикциите на Европейската комисия са облекчени, само че надзорът продължава – задачата е да се възвърне статутът на страната и да се възобновят комерсиалните връзки, според стандартите на Световната организация за опазване на здравето на животните (OIE), добави доктор Дамян Илиев. Това ще се случи най-рано 6 месеца, след очистване на последното огнище.
" Всички южни области в България са под специфичен контрол за ЧДПЖ. Изпълняваме ограничения по две стратегии – THRACE и GF-TADs. Пред Европейската комисия (ЕК) организацията пое ангажимент, чиято цел е да покажем липса на зараза. Продължават клиничните прегледи и взимането на проби, само че най-важни са самоконтролът и отговорността на стопаните. Ситуацията за фермерите обаче е облекчена, тъй като в тези райони към този момент има свободно придвижване на животни за кръвопролитие и свободна реализация на продуктите от тези животни “, разяснява доктор Александра Митева, шеф отдел " Хуманно отношение към животните “.
В този подтекст тематиката с фермата в гр. Болярово продължава да е настояща поради неликвидираното огнище и отхвърли на стопаните и техните сподвижници да съблюдават ветеринарномедицинските правила.
" Във фермата в Болярово имаше потвърден вирус, а огнището продължава да е интензивно ", съобщи още Дамян Илиев. Експертите на БАБХ са безапелационни, че в изискванията на митинги и изявления на политически лица и неспециалисти, ветеринарните управляващи са възпрепятствани да наложат нужните ограничения за противопоставяне на болестта. " Страната и фермерите щяха да са се възстановили от епизоотината рецесия с ЧДПЖ, нямаше да се стигне до тези директни и непреки загуби, статутът на България щеше да е в развой на възвръщане, в случай че способените дейности на БАБХ не бяха възпрепятствани “, разяснява доктор Дамян Илиев. Той също акцентира, че отговорността на притежателите дефинира бъдещите ограничения и отношението на Европейска комисия и трети страни към България. Възстановяването на статута на страната е от голямо значение, тъй като от това зависи доверието към българския фермер и дава основата за безвредна търговия с животни, добави доктор Илиев. Ръководството на БАБХ даде и резултати за разноските на организацията във връзка със болестта ЧДПЖ досега, които възлизат на над 1,3 млн. лв.. В тях не се включват разноските на други институции, като Министерство на вътрешните работи. " Държавата и фермерите нямаше да претърпят такива загуби, в случай че ограниченията на организацията бяха изпълнени. 200 животни подложиха на риск бизнеса на всички фермери в страната “, безапелационен е Дамян Илиев.
По отношение на другото рисково заболяване у нас през последната половин година – Африканска чума по свинете, от БАБХ разясниха, че след появяването на първото огнище през август 2018 година то е било ликвидирано за 24 часа. Оттогава до момента няма случай на заболяване при домашни прасета, с което разпространяването е предотвратено. Първият случай на АЧС при дивата популация бе открит край румънската граница, два дни по-късно на 500 метра от това място е намерено второ прасе с позитивни проби, а след това в ловно стопанство Зеленка са установени още два случая. Последният е от 27 декември 2018 година По тази причина Европейска комисия вкара България в зоните за предварителна защита, а сред нас и Румъния има буферна зона, където се взимат проби и контролът е повишен. " Важно е популацията да оповестява за съмнителни случаи на домашни свине и при всеки случай на умряло диво прасе “, разяснява доктор Георги Чобанов, шеф на дирекция " Здравеопазване и хуманно отношение към животните “. Международните специалисти са установили, че ограниченията в индустриалните ферми са ефикасни, само че казусът за управляващите са фермите вид " заден двор “ – стопаните отглеждат свине без да са уведомили ветеринарните управляващи.
" Най-притеснителни са свинете, които се отглеждат в домове на ловци. В тези случаи е изключително значимо домашните свине да са прегледани от регистриран ветеринар “, разяснява доктор Чобанов. Вече е реалност и мобилно приложение за ловците, с което те да подават елементарно и бързо информация към способените органи. В тази връзка през януари бе извършена първа за Европа задача за обмяна на опит във връзка с АЧС. Оценката на интернационалните институции е, че у нас е въведена биосигурност на доста високо равнище в индустриалните ферми и по време на лов, и има добра система за идентификация и регистрация. Фокусът би трябвало да се насочи точно към стопанствата вид " заден двор “, с цел да се предотврати незаконното развъждане на животни.
От БАБХ молиха жителите да бъдат деликатни при консумация на сурово сушени домашни месни артикули. Това е защитна мярка и против заболяването трихинелоза.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР