Забавеното държавно финансиране от страна на България за Тараклийския университет

...
Забавеното държавно финансиране от страна на България за Тараклийския университет
Коментари Харесай

Депутатите ще разгледат въпроса с финансирането за Тараклийския университет

Забавеното държавно финансиране от страна на България за Тараклийския университет „ Григорий Цамблак “ в Молдова влиза във фокуса на депутатите. Причините за забавеното финансиране ще бъдат обсъждани на съвещанието на Комисията по политиките за българите отвън страната в сряда, 2 ноември, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Както БГНЕС към този момент осведоми, университетът страда, тъй като към момента не е получил обещаната му дотация, която е жизненоважна, с цел да може да действа през зимата.

Въпреки че дотацията от 1 милион лв. е гласувана, тя половин година не постъпва в сметката на университета.

Доц. доктор Васил Кондов, заместник-ректор по научната активност на Тараклийския държавен университет, съобщи пред БГНЕС, че парите са нужни изключително на фона на задаващата се рецесия. „ Финансирането от Молдова е малко повече от финансирането от България “, добави той.

Във висшето учебно заведение сега се образоват към 200 студенти по 6 специалности. В него учат от най-южното населено място на Молдова до и оттатък столицата Кишинев. Има също по този начин студенти от Румъния и преди войната от Украйна.

Освен финансовата помощ, един от огромните проблеми е, че в университета не се учи българска история като независим предмет. Тя се учи като част от курса История на страните от Централна и Източна Европа, в който се отделят не повече от два часа. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР