Забавени възнаграждения за 4.818 млн. лева за първите девет месеца

...
Забавени възнаграждения за 4.818 млн. лева за първите девет месеца
Коментари Харесай

Работодатели забавили заплати за близо 5 млн. лева през тази година

Забавени хонорари за 4.818 млн. лв. за първите девет месеца на годината са открили инспекции на Инспекцията по труда, оповестяват от институцията посредством формалния си уебсайт. След намесата на инспекцията, чиновниците са получили 2.729 млн. лв. от забавената сума. Въпреки високият размер на забавените хонорари, обащата им сума понижава на половина по отношение на същия интервал на предходната 2020 година. За съпоставяне, тогава неизплатените заплати са възлизали на 9.668 млн. лв..

Контролните органи на Инспекцията по труда са направили 30 761 бр. инспекции за деветте месеца на 2021 година в 25 920 предприятия. Установени са 144 633 бр. нарушавания на трудовото законодателство. Нарушенията, свързани с осъществяването на трудовите правни отношения – по възникването, прекратяването, заплащането на труда, работното време, почивките, отпуските и други, са 68 527 бр. Нарушенията във връзка с сигурността и здравето при работа са 75 583 бр. За всяко открито нарушаване се подхващат ограничения за отстраняването му, което води до възстановяване изискванията на труд за работещите в тестваните предприятия.
 Заплатите порастват с бързи темпове през идните години Заплатите порастват с бързи темпове през идните години
Повишението на заплатите у нас ще продължи с бързи темпове и през идващите няколко години, излиза наяве от есенната макроикономическа п...

Запазва се наклонността броят на нарушаванията, свързани със заплащането на труда, които са 16 105 бр., да бъде най-голям от всички нарушавания по осъществяването на трудовите правни отношения.  Една от аргументите за това е, че работещите най-често подават сигнали точно когато има проблем със заплащането на труда им, главно за неуреден с нарастване положен труд на публични празници, ексклузивен и нощен труд, както и за неизплатени компенсации и забавени хонорари след преустановяване на трудовите правни отношения.

За интервала от януари до септември 2021 година случаите на работа без трудов контракт са 2223.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР