За втори път в рамките на по-малко от година Китай

...
За втори път в рамките на по-малко от година Китай
Коментари Харесай

Тайван: колко опасно е китайското военно учение?

За повторно в границите на по-малко от година Китай реализира огромни военни учения към Тайван: десетки военни самолети прелетяха над Тайванския пролив, до момента в който изтребители и военни кораби нанасяха " симулирани взаимни прецизни удари " по основни цели на острова и водите край него. Китайските държавни китайски медии оповестиха, че Народната освободителна войска ще продължи " да поддържа обстановката на компактно обграждане на острова ", а Тайван удостовери, че и група самолетоносачи е взела участие в учението.

Експертите не крият опасенията си, че Пекин може да е в положение да предприеме нахлуване от изток, заплашвайки по този метод военния потенциал на демократично управлявания остров.

Предупреждение към Тайван?

Тридневното обучение пристигна в отговор на срещата сред тайванската президентка Цай Ингвен и ръководителя на американската Камара на представителите Кевин Маккарти в Калифорния. То бе по-кратко от учението, което последва визитата в Тайван на някогашната председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси през август.

На фона на риска от китайско нахлуване Цай Ингвен даде обещание да работи с Вашингтон и други страни със сходни позиции, а Държавният департамент прикани към въздържаност.

Пекин счита, че демонстрациите на военна мощ са нужни за " възпирането на бъдещи задължения сред Съединени американски щати и Тайван за продан и съдействие на по-високо ниво ", съобщи пред Дъждовни води Аманда Хсиао, старши анализатор за Китай в Международната спешна група.  

Говорителят на китайската войска Ши Ин дефинира учението като " строго предизвестие против сговора сред сепаратистките сили, стремящи се към " самостоятелност на Тайван " и външните сили с " техните провокативни дейности ".

Анализаторката Хсиао предвижда, че прелитането на китайски военни самолети над междинната линия на Тайванския пролив ще докара до повече срещи сред китайските и тайванските военни, което, от своя страна, може да усили риска от " непредумишлен конфликт ". " Имайки поради атмосферата на съмнение и неналичието на информационни канали за справяне с военни произшествия, съществува капацитет за ескалация след случай ", предизвестява тя.

" Възпиращ резултат няма "

" Си Дзинпин слага Тайван пред прекомерно черно-бял избор, а точно - или да се обедини с Китай по кротичък метод, или Пекин да го нападне и анексира ", отбелязва самостоятелният анализатор по въпросите на сигурността Бен Люис. Според него  " Конгресът би трябвало да разпознава потребностите на Тайван, да употребява парите, които към този момент са отпуснати в Закона за националната защита за 2023 година, и да помогне за информирането на изпълнителната власт на Съединени американски щати за потребностите на Тайван ". Анализаторът е уверен, че това ще бъде от изгода както за Тайван, по този начин и за Съединени американски щати.

Председателят на външната комисия на Камарата на представителите на Съединени американски щати Майкъл Маккол съобщи в изявление за " Фокс нюз ", че  " дрънкането на оръжия " от страна на Китай единствено ще затвърди решимостта на Вашингтон против Пекин. " Това няма възпиращ резултат върху нас ", безапелационен беше той.

Как разбуни духовете Макрон 

Междувременно след визитата си в Пекин френският президент Еманюел Макрон даде изявление пред вестник " Les Echos " и изданието " Политико ", в което се разгласи за самостоятелна позиция на Европа във връзка с Тайван. " Най-лошото би било да се мисли, че ние, европейците, сме почитатели на Съединени американски щати или на Китай по въпроса за Тайван и би трябвало да се приспособяваме към американското движение или към китайската свръхреакция ", сподели Макрон. Същевременно френският президент прикани Европа да се " разсъни ". Европа рискува " да се трансформира във васал, до момента в който ние можем да бъдем третият полюс, в случай че разполагаме с няколко години, с цел да го изградим ", съобщи Макрон.

Политици и от двете страни на Атлантическия океан обаче разкритикуваха позицията на френския държавен глава като прекомерно нагаждаща се към тази на Китай, отбелязва Ройтерс. Експертът по външна политика на Социалдемократическата партия в Германия Метин Хакверди разяснява пред " Тагесшпигел ", че би било " сериозна неточност "  Западът да допусне да бъде разграничен в връзките си с Пекин. " По отношение на Китай Западът, т.е. Европа и Съединени американски щати, би трябвало постоянно да се пробват да работи дружно, а не разграничено ", акцентира той.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР