За втори път България започна новата година без приет Закон

...
За втори път България започна новата година без приет Закон
Коментари Харесай

Как ни бърка в джоба 2023-та?

За повторно България стартира новата година без признат Закон за държавния бюджет поради продължаващата политическа рецесия и това значително ограничи фискалните промени, които влизат в действие от 1 януари 2023 година
Не се утвърди от болшинството в Народно събрание предлагането на " Българска социалистическа партия за България " минималната работна заплата (МРЗ) да стане 850 лева С решение на служебното държавно управление, което отхвърли да внесе съответен бюджет за т.г., размерът на МРЗ се увеличи със 70 лева - от 710 на 780 лева Това значи, че минималната часова работна заплата става 4,72 лева при естествена дълготрайност на работното време 8 ч. и при 5-дневна работна седмица.
С повдигането на базовото заплащане се усилват и всички обществени заплащания, свързани с равнището на МРЗ. Повишаването на минималната заплата се случи в последния вероятен миг с разпореждане на служебния кабинет, макар че по-рано финансовият министър Росица Велкова се разгласи против повдигане на минималното заплащане.
От 1 януари се увеличи и

линията на беднотия

от 413 на 504 лева Това отразява високата инфлация през последната година. Вдигането й ще окаже отражение върху финансовата поддръжка за хората с увреждания, чиито помощи са обвързани с равнището й. Скокът с 22% значи също по този начин, че от 1 януари към една трета от пенсионерите в България получават пенсии под линията на беднотия.
От 1 януари отпускът по майчинство след шестия месец може да бъде употребен, с изключение на от майката и бащата, и от техните родители, в случай че работят на трудов контракт. Целта е повишение на икономическата интензивност при младите фамилии.
От началото на новата година обаче завършва схемата за отплата на горивата с 25 ст./литър. В последния си работен ден за 2022 година депутатите отхвърлиха да удължат мярката. Тя бе въведена преди половин година и бе финансирана със средства от държавния бюджет. Очакванията са да бъде призната нова обезщетителна мярка за горивата.
От 1 януари водачите на коли могат да си купят по-евтини винетки, което беше утвърдено от постоянното държавно управление в средата на м.г. Така годишната винетка към този момент коства 87 лева, тримесечната - 48 лева, месечната - 27 лева, седмичната - 13 лева, а уикенд винетката - 9 лева В последния миг кабинетът взе решение да не подвига, както бе по проект, тол таксите за превозвачите, към този момент те остават на равнището от лятото на 2022 година
В първия ден от новата година Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цена на природния газ за януари в размер на 179,33 лева./МВтч, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. На тази цена " Булгаргаз " ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Поскъпването е с към 22% от досегашните 146,09 лева./МВтч. Това е доста под в началото декларираните от " Булгаргаз " 204,53 лева, сведени до 179,2 лева поради спада на европейските тържища. Енергийният регулатор обаче е решил да не признае разноски за към 1,25 млн. лева на държавното сдружение, с което е натиснал още малко надолу покачването.
В ценовия микс за януари е включено

цялото контрактувано количество

азерски природен газ, доставян по интерконектора България-Гърция на цени според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват към 27% от потреблението на страната и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво, показва регулаторът.
" Няма да има смяна в цените на парното и електрическата сила от 1 януари 2023 година, което има основно значение за потребителите на контролиран пазар. По този метод енергийният регулатор подкрепя задържането на цените у нас, защото главен фактор за инфлационните процеси в цяла Европа са цените на енергоносителите ", съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов на извършеното намерено съвещание на 30 декември 2022 година Същевременно обаче до момента няма утвърдено и отпуснато от страната подкрепяне за битовите консуматори на природен газ.

Основната рента към този момент е по-висока

Българска народна банка още веднъж увеличи главния лихвен % (проста годишна лихва) на 1,42% от 1 януари. Централната банка увеличи рекордно главния лихвен % до 1,30% на 1 декември 2022 година Предходното нарастване бе на 1 октомври м.г. Тогава Българска народна банка подвигна главния лихвен % на 0,49%. Тогава бе обявено, че за първи път процентът се подвига от януари 2016 година Повишението отбелязва и най-високата стойност на лихвения % от декември 2009 година, когато той е бил 0,55 на 100.
У нас главният лихвен % няма директно отражение върху лихвите по депозитите и заемите, които се дефинират най-вече от лихвените равнища, открити от Европейската централна банка. С увеличението на ОЛП обаче ще се усили законната рента за веселба, която се образува като общ брой от ОЛП и 10%. Така от 10% лихвата за веселба ще се усили на 10,49%.

И мобилните оператори готвят по-високи цени

Мобилните оператори евентуално ще вдигнат цените на месечните абонаменти поради високата инфлация през 2022 година Това предвижда ръководителят на Асоциацията за отбрана на потребителите Пейо Майорски пред Българска телеграфна агенция. Според него новите условия ще влязат в действие най-рано през февруари 2023 година, откакто излезе формалната статистика за инфлацията в България за м.г. Клиентите би трябвало да бъдат осведомени със известия. Повишението евентуално ще засегне още интернет услугите и кабелната телевизия. " В общите условия на договорите с операторите е записано, че месечните абонаменти се индексират със средногодишния показател на потребителските цени на Национален статистически институт за миналата година. До края на ноември формалната статистика демонстрира, че инфлацията е 15,8 на 100, което значи фрапантно повишаване на цените на мобилните услуги ", сподели Майорски. При месечен абонамент от 20 лева ще има покачване с към 3 лева, при 30 лева - с към 5 лева, а при 40 лева - с над 6 лева

Компенсации за бизнеса

От 1 януари са в действие нови по-големи обезщетения за изразходената електрическа енергия от бизнеса. В края на м.г. Народното събрание реши да смъкна тавана на цената на електрическата енергия за компаниите в България от 250 на 200 лева за мегаватчас. Така при догадка на сходни с 2022 година цени на тока се чака страната да изразходи към 15 милиарда лева през т.г. единствено по тази мярка.
От началото на годината влезе в действие и нов налог за бизнеса, само че той е ориентиран към дребна част - едвам 32 сдружения. Т.нар. налог свръхпечалба цели да таксува енергийни компании в страната, които са създали по-голяма облага през 2022 година поради скока в цените на всички енергийни източници. Идеята е тяхната свръхпечалба да бъде обложена с 33% налог, а постъпленията да се употребяват за битка с инфлацията.
Извън енергетиката, депутати и държавно управление се сплотиха и дадоха глътка въздух за дребния бизнес. От началото на годината прагът за регистрация по Данък добавена стойност се подвига за първи път от неговото въвеждане преди 20 години, и то доста - от 50 на 100 хиляди лева Според плановете това ще докара до облекчение на режима на работа на близо 86 000 компании. Фирмите, които желаят да се възползват от опцията да се дерегистрират за Данък добавена стойност цели, би трябвало да подадат заявление пред Национална агенция за приходите.

Глоба и за постоянните пасажери

в градския превоз в София.
От 1 януари потеглиха фрапантни промени в градския превоз в София. В мощ влезе новата тарифна политика с билети за време с опция за прехвърляне до 30 или 60 минути. Да напомним, че даже в центъра на столицата в избрани часове може единствено за едно транспортно средство да чакате 17-20 мин. Общината обаче не споделя ще усъвършенства ли качеството на превоза. Цената на хартиения билет скача от 1,60 на 2 лева и той ще се продава единствено от водачите в превоза. Освен нередовните пасажери, към този момент ще се санкционират и постоянните - с 3 лева санкция, в случай че не са таксували транспортния документ. Иначе на хартия задачата на новата политика е превозът да стане по-привлекателен и да се понижи използването на персонални коли. Ще поживеем, ще забележим!
И до момента в който локалната власт твърди, че желае да направи публичния превоз по-привлекателен, от 1 януари таксиметровите компании в столицата подвигнаха цените и съгласно изчисленията услугата ще нарастне с към 15%. Минималната дневна цена за изминат километър скача от 1,05 на 1,21 лева, а оптималната - от 1,78 на 2,05 лева Минималната нощна цена ще се усили от 1,21 на 1,39 лева./км, а оптималната - от 2,19 на 2,51 лева./км.

Страницата приготви Мая ЙОВАНОВСКА
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР