За втори път Андрей Янев открива есенния сезон на изложбите

...
За втори път Андрей Янев открива есенния сезон на изложбите
Коментари Харесай

Богородица и ангели в галерия „Нюанс“

За повторно Андрей Янев открива есенния сезон на изложбите в столичната изложба „ Нюанс “. За разлика от първата си експозиция с акварели, в този момент известният художник показва произведения с масло, акрил, графит. Ето какво споделя професор Аксиния Джурова за събитието. 

“В днешния отворен свят неналичието от общение се задълбочава най-парадоксално. Обществото ни става все по-дезинтегрирано, конфронтирано и все по-рядко обръща своя поглед към Твореца. Размагьосването на света ни изправи пред бездната на всепозволеността и всеядността. Андрей Янев е от художниците, които, осъзнавайки протичащото се, търсят вяра, избавление и очакване в мъдростта на традицията. Продължава настойчиво своя диалог с времето, с безконечното и божественото, вярвайки в съществуването на по-висша мощ, тази на Твореца, чиято светлина не стопира да осветлява пътя му. Този неоиконописец, актуален занаятчия на мистицизма в Православието, е намерил неговия еластичен еквивалент в актуалната галерия посредством поразяващите със своята белота и златоносни ореоли обичани ангели, Богородица с младенеца, новозаветни подиуми, както демащабирайки облиците, по този начин и тънко изписвайки сцените, изпълнени с акрил, масло, графит, молив. Всички те ни придвижват в съществуващото, само че рядко откривано от нас във френетичния делник свещенодействие. Има нещо баладично в тези застинали в своята ритуалност облици с подчертани силуети макар трептящото трептене на фино положената живопис. Този прийом усилва още повече тяхното дематериализиране до степен на нематериалност.
-->
Така и с тази галерия Андрей Янев се утвърждава като саморасъл художник, вървейки поредно по Пътя на постигане до вселенската естетика, предоставяйки и на нас опцията да се откъснем, най-малко за момент, от крясъка на ежедневното общение и да се устремим към отвъдното, осъзнавайки даже, че това е непостижимо. ”
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР